Skip to content. | Skip to navigation

Personal tools

Navigation

You are here: Home / ŠTA? / „Neodolјiva teškoća postojanja“ u Boki kotorskoj

Vest

07. 09. 2022. u 13:20h Tivat, Crna Gora

„Neodolјiva teškoća postojanja“ u Boki kotorskoj

Promocija antologije moderne književnosti sa Kosova i Metohije u Herceg Novom, Kotoru i Tivtu

Neodoljiva teskoca postojanja - poster kvadrat

Istaknuti stvaraoci iz Gračanice i Kosovske Mitrovice gostovaće u Boki Kotorskoj od 8. do 10. septembra 2022. godine u okviru promocija antologije „Neodolјiva teškoća postojanja. Srpska književnost na Kosovu i Metohiji 2000-2020“ koju je priredio Aleksandar Dunđerin. Tom prilikom publici u Herceg Novom, Kotoru i Tivtu predstaviće se, pored priređivača antologije, i pesnik, novinar i predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević; pesnik i predsednik Društva književnika Kosova i Metohije i potpredsednik Udruženja književnika Srbije Novica Sovrlić; pesnik, kritičar i urednik mr Žarko Milenković; novinar i pisac Ivana Vanovac; i likovna umetnica i direktorka PCK "Akvarijus" Milјana Dunđerin.

 

Aleksandar Dunđerin by Časlav Petrović 01Po rečima autora antologije Aleksandra Dunđerina: „Ova antologija prilika je da se šira javnost upozna sa do sada neprimećenom raznovrsnošću i bogatstvom savremene književnosti na Kosovu i Metohiji. Takođe, „Neodolјiva teškoća postojanja“ trebalo bi da ukine i neke predrasude i stereotipe o kosovskoj književnosti pisanoj na srpskom jeziku, te da pokaže kako ona, i na tematskom i na formalnom planu, poseduje autentičnost i samosvojnost, i predstavlјa originalan doprinos literarnom nasleđu. Sedamnaest autora, čiji su radovi uvršteni, svoja dela su stvorili živeći u specifičnim, nekarakterističnim uslovima za XXI vek, u periodu od 2000. do 2020. godine. Moram reći da je neodolјiv bio i poziv prijatelјa iz Matice Boke da premijerno promovišemo ovu knjigu, kojoj sam posvetio bezmalo deceniju naučnog rada, baš u ovom plemenitom ambijentu.“

 

Sinisa Kovacevic FBSiniša Kovačević, predsednik Matice Boke, ne krije radost što je domaćin gostima sa prostora Kosova i Metohije: „Malo učimo od istorije, i premalo se poznajemo sa širinom i stvaralačkim visinama koje postoje u našem kulturnom kodu. Zanimlјivo da je globalizacija dovela do toga da smo u srednjem vijeku bili kulturno i ekonomski mnogo bliži jugu Srbije. Opšta je kultura da su kotorski meštri odgovorni za neke od najlјepših fresaka na manastirima i crkvama na Kosovu i Metohiji, koje sada pripadaju svjetskoj kulturnoj baštini. Takođe, put rude iz Trepče i drugih dobara vodio je ka Boki. Ova mala turneja vrhunskih umjetnika i kulturnih radnika iz oblasti visoke kulture i lјepote književnosti, samo je korak u prirodnom procesu saradnje između regiona, što je jedna od osnovnih evropskih vrijednosti.“

 

 

Antologija „Neodolјiva teškoća postojanja“ najpre će biti predstavlјena 8. septembra u Herceg Novom, u Gradskom muzeju „Mirko Komnenović“ od 20 časova. Razgovor će voditi novinarka Danijela Đonović.

Neodoljiva teskoca postojanja - poster HN

Sledećeg dana, 9. septembra, takođe od 20 časova, antologija će biti promovisana u Kotoru, u porti Crkve Svetog Nikole (u slučaju kiše u riznici Crkve), a domaćin autorima sa Kosova i Metohije biće novinar Predrag Nikolić.

Neodoljiva teskoca postojanja - poster KO

U subotu 10. septembra „Neodolјiva teškoća postojanja“ biće predstavlјena u Tivtu, u parohijskom domu Crkve Svetog Save, gde će domaćin biti predsednik opštine Tivat Želјko Komnenović.

 Neodoljiva teskoca postojanja - poster TV

Organizatori ove mini turneje su Matica Boke i Udruženje „Šta hoćeš“, a suorganizatori su Srpsko pjevačko društvo „Jedinstvo“ iz Kotora i JU Muzeji i galerije Herceg Novi, a pokrovitelјi su Opština Herceg Novi, Opština Kotor, Turistička organizacija Kotor i Opština Tivat.