Skip to content. | Skip to navigation

Personal tools

Navigation

You are here: Home / ŠTA? / Boka pomorska 03: kapetan Petar Želalić

Vest

17. 11. 2022. u 07:00h Beograd, Srbija

Boka pomorska 03: kapetan Petar Želalić

Svjetska premijera treće epizode serije „Boka pomorska“ o kapetanu Petru Želaliću iz Bijele na programu TC CG 2 u nedjelju 20. novembra 2022. u 22:00

Petar Zelalic baner

 

Kako je bijeg od posljedica nesrećnog događaja u mladosti, jednog Bokelja - avanturistu doveo na palube gusarskih brodova u Mediteranu?

Sukob hrišćanstva i islama na Sredozemlju sredinom 18.vijeka, iz prizme borbe za ličnu slobodu čovjeka koji je prešao put od sužnja do heroja što je Osmanlijama vješto oteo njihov najmoćiji ratni brod.

Podvig kapetana Petra Želalića upisao je ovog Bijeljanina u istoriju i doveo do pozicije jedinog pravoslavca koji je ikada primljen u red Malteških vitezova, a izazvao je i veliku međunarodnu krizu što su je tada morali „peglati“ evropski dvorovi. Priča o hrabrom kapetanu iz Bijele kod Herceg Novog dostojna je holivudskih blokbastera jer je ona preko 260 godina starija, autentična verzija čuvenog „Lova na Crveni oktobar“.

Dokumentarna TV serija „Boka pomorska“ premijerno se emituje na TV CG 2 svake nedelje u 22:00 časa, sa reprizom ponedjeljkom na TVCG 2 u 10:00 h, te na satelitskom programu TV MNE ponedeljkom u 23:00 časa.

Autor koncepta, reditelj: Rastko Šejić; scenarista, novinar: Siniša Luković; izvršni producent: Željko Komnenović; kompozitor: Vladimir Lešić; kinematografi: Časlav Petrović, Aleksandar Kalezić, Marko Ristić; dizajner: Zoran Mujbegović; spiker: Aleksandar Novaković

Produkcija: Matica Boke i Šta hoćeš, 2022.