Skip to content. | Skip to navigation

Personal tools

Navigation

You are here: Home / ŠTA? / Debra Levi - Vruće mleko (roman)

Čitaj

16. 10. 2021. u 23:00h Beograd, Srbija

Debra Levi - Vruće mleko (roman)

Levi D., Vruće mleko, Prometej, Novi Sad, 2020.

Debra Levi - Vruće mleko (ilustracija)

 

Da li se svi mi jedni drugima šunjamo po simbolima?

Žene su služile za seks i rađanje, i za predenje i tkanje i jadikovanje na sahranama.

Moramo oplakivati svoje mrtve, ali ne možemo ih pustiti da preuzmu naše živote.

 

Glavna junakinja romana Sofija, antropolog, priprema doktorsku tezu o zaboravljanju i osećanjima i ceo roman je u traganju za detaljima ljudskih odgovora na situacije i pronalaženje pravih odnosa prema temi. To bi bio intelektualni sled romana Vruće mleko Debre Levi, engleske spisateljice sa poreklom iz Južnoafričke Repubilike. Radnja romana se dešava na obali mora u Španiji, Sofija je po majci Engleskina, a po ocu Grkinja. Majku je dovela na kliniku gospodina Gomeza za koga do kraja nećemo saznati koliko je lekar, vrač, folirant. Čovek koji pokušava da leči bez lekova je na meti farmaceutske industrije. Bolesnica je hipohondar, na može da hoda iako joj je fiziološki sa nogama sve u redu. Bolest je počela kad je kćerka bila na putu da doktorira i da se od nje potpuno udalji, osamostali. Muž Grk je dobio znatno nasledstvo i otišao u svoj zavičaj da bi postao poznati brodovlasnik. Oženio se četrdeset godina mlađom bankarkom koja je radila u Briselu kao savetnica vladinih službenika i sa njom dobio kćerku. Kada je Sofija, u želji da razreši svoje traume, otišla u Atinu pronašla ga je u starosti, još radi, ali počinje da bude senilan, ne čuje dobro, otkrio je Boga i namera mu je da svo bogatstvo da crkvi. Svi su likovi složeni i razapeti različitim poreklom, dramama iz detinjstva, pokušajem da se u svetskoj krizi snađu. Većina koje upoznaje na plaži su visoko obrazovani, a obavljaju jednostavne poslove. Mladić, koji tretira kupače kad ih opeku meduze, skuplja pare da bi specializirao, i postaje joj ljubavnik. Nemica koja joj postaje ljubavnica se i pored obrazovanja bavi prepravljanjem odeće dobavljene iz Kine i tako izvezenu šalje u Evropu. Sofija inače u Engleskoj kuva specijalne kafe. Svetska je kriza. Sofijin otac kao i njegovi poznanici šalju svoj kapital u Engleske banke, a nadnice smanjuju, zakup povećavaju - jedan od elemenata ekonomskog kolapsa. Tako funkcioniše ujedinjena Evropa i brisanje granica, svesti o nacionalnim osobinama i ekonomijama. Ovo ipak nije studija, zavodljivo je ispričan niz spletki među likovima, tajni koje se otkrivaju ili ostaju nerazrešene.

 Deborah Levy

Model koji je većina političara usvojila za upravljanje svojim demokratijama i diktaturama. Ako ralnost desne ruke može da se pobrka sa realnošću leve ruke, moglo bi se zaključiti da realnost nije trajna roba.

Gde počinje naša nemogućnost da nešto zamislimo?

Naši su preci razvili izbačenu vilicu, jer su se stalno borili. Ogorčenje je naporno.

Ona radi utorkom i sredom – samo dva dana - jer život je malen.

Oni su bili stabilna porodica koja stvara nova osećanja. Ili možda nestabilna porodica kojoj je Bog sidro.

Otac se često obraćao Bogu koji je kao telefon bio ugrađen u njegovu glavu.

Ćudljivost vetra ne sme dati oblik drvetu.

Nikad ne smem na njen poraz da gledam sa svim znanjem koje posedujem, jer ću ga svojim prezirom i žalošću pretvoriti u kamen.

 

Vesna Šejić