Skip to content. | Skip to navigation

Personal tools

Navigation

You are here: Home / ŠTA? / Marike Lukas Rejnefeld - Teskoba večeri (roman)

Čitaj

28. 08. 2021. u 17:45h Beograd, Srbija

Marike Lukas Rejnefeld - Teskoba večeri (roman)

Rejnefeld L. M., Teskoba večeri, BOOKA, Beograd, 2020.

Marike Lukas Rejnefeld - Teskoba večeri (ilustracija)

 

Nastavnica je govorila da ja umem dobro da se uživim, ali ne umem baš da živim.

To je strašna pomisao da tuđu smrt držimo u svojim rukama.

 

Zamišljamo Holandiju kao zemlju lala i velikih i lepih gradova, bogatih muzeja, dobre hrane. To je i zemlja proizvodnje mleka, i farmi. Na njima se ne živi udobno, ili nam to tako nije ispričao Marike Lukas Rajnefeld (1991) u svome prvom romanu Teskoba večeri za koju je kao najmlađi do sada pisac dobio Bukera. Na farmi se živi mukotrpno, prljavo i porodica koja je ovde opisivana sa četvoro dece, ocem zatvorenim, često besnim, možda i samoživim, majkom zaslepljenom religioznošću, skučenih pogleda nije srećna, a naročito ne deca u njoj. Nisu oni sami takvi, i seljani oko njih žive slično. Pripovedač je devojčica koja ima deset godina, pa se radnja odvija još neke dve godine. Najstariji brat Lukas je pošao na takmičenje u klizanju na zaleđenoj vodi i nije se vratio. Od tada porodica menja svoje odnose. Majka postaje depresivna, deca zanemarena i naša junakinja čezne za pažnjom, brigom, pokazuje fizičke, stomačne tegobe. Kada je njen problem shvaćen ozbiljno matori veterinar se čak udvara. Sva stoka se razboli i bude pobijena. To pogoršava situaciju. Stariji brat se otme, postaje čudan i nasilan. Njih dve se međusobno teše, ali to našoj pripovedačici ne pomaže. Ona želi da ode za svojim bratom, nosi strašnog diva na leđima i nije u stanju da ga se oslobodi. Stalno je zakopčana u svoju prljavu crvenu jaknju da bi se zaštitila. Kada je otac konačno odlučio da je natera da je skine, ona više nije u stanju da nastavi život. Roman je prepun mračnih i neprijatnih slika štale, ubijanja krtica, hvatanja žaba, mučenja, smrada. Teskoba koja je prisutna u svim likovima se konačno slomi na najslabijoj i najosetljivijoj junakinji koja isprobava zlo, ali i saoseća sa patnjom svih u kući. Očevi saveti, dok čeka kontingent novih krava, su citati iz Biblije, religioznost zaslepljuje, ne pomaže, izaziva licemerje. Sve je u neskladu, ali to bespomoćno osećaju deca i kreću svojim stranputicama. U podrum se slaže hrana, i devojčica misli da su tamo sakriveni Jevreji. Niodakle joj nema pomoći. Pisac je odlučio da je on ona, što je neobično, ili nije, ali pomaže u razumevanju nekih situacija u romanu.

 Marieke Lucas Rijneveld

Nisam mogla da joj kažem da će Matis možda večno spavati, da ćemo od sada verovatno imati samo prozorče u srcima u kojima naš brat leži zakopan.

Očev pogled je bio oštar. Nisam poznavala taj njegov pogled, mada sam znala da mrzi da čeka jer onda ima previše vremena za razmišljanje.

Smejemo se, ali ne preglasno: s pastorom ne sme da se sprda, kao ni sa Bogom, oni su dragi prijatelji, a s dragim prijateljima mora da se vodi računa.

Pošto pomažemo na farmi, od oca svake subote dobijamo po dva evra , koje nam svečano uručuje: „Da se skućiš.“

Baka je još u formi kao mlada junica. Ona kaže da je Bog stalno kao sunce uz tebe, koliko god da se udaljavaš biciklom od njega. On uvek putuje s tobom.

Ne mogu protiv toga što se sve više plašim svega što me uveče napada iz zasede: od komaraca do Boga.

Otac i majka se nikada ne grle, sigurno zato što prilikom grljenja neke tvoje tajne pređu na drugog.

Majka često izgleda potišteno kao da joj celog dana na glavi stoji čaša vode koju mora da prenese na dugu stranu bez prosipanja.

  

Vesna Šejić