Skip to content. | Skip to navigation

Personal tools

Navigation

You are here: Home / ŠTA? / Meri Bird - S.P.Q.R Istorija starog Rima

Čitaj

15. 07. 2021. u 17:50h Beograd, Srbija

Meri Bird - S.P.Q.R Istorija starog Rima

Bird M., S.P.Q.R Istorija starog Rima, Laguna, Beograd, 2020.

Meri Bird - S.P.Q.R Istorija starog Rima (ilustracija)

 

Carstvo je stvorilo careve, a ne obrnuto.

Koliko mi znamo, pokvarenost se nije javno slavila niti se čak njome neko samozadovoljno hvalisao.

Autokratija je predstavljala, na neki način, kraj istorije.

...

Licemerje je uobičajeno oružje moći.

Ne ponašaj se kao da ćeš živeto deset hiljada godina. Smrt ti je za vratom. (Marko Aurelije)

 

Meri Bird (1955) je istoričarka koja predaje na Kembridžu, snimila je serijale o istoriji Rima za BBC. „Pedeset godina provela sam sa tim Rimaljnima prvog milenijuma. Naučila sam njihov jezik.  Naslov Istorije starog Rima je S.P.Q.R – Senātus Populusque Rōmānus – Senat i narod rimski. Ta skraćenica i dalje stoji na mnogim mestima u Rimu: na poklopcima šahtova, kontejnerima za smeće. Skoro hiljadu godina rimske vlasti nad velikim delom tada poznatog sveta je obuhvaćeno ovom studijom. Engleskoj je u osamnaestom veku Edvard Gibon napisao prvu istoriju Rima, koju i mi imamo priliku da prevedenu čitamo, a verovatna poslednja je ova studija. Na skoro petsto strana je opisana istorija od mitskih ličnosti Romula i Rema pa do početka pada. Skoro trećinom dela pratimo Cicerona kao čoveka vlasti, pisca, bogataša, čoveka koji se poslednji put oženio devojkom mlađom četrdeset i pet godina, nabrojano je njegovih dvadeset i četiri vile, njegovi sukobi, mudrosti. Prethodno vreme je posmatrano iz saznanja njegovog vremena. Mitovi i legende su detaljno razotkrivane faktima i poznavanjem vremena u kome su nastale. Značajne bitke i vladari od perioda careva pa nadalje su opisani. Koliko god Ciceron i njemu duhom bliski prezirali ljude koji rade svojim rukama, zanatlije su ponosne i imaju slikovite nadgrobne spomenike. Tako saznajemo o moćnicima, ali i narodu, gladijatorima, piscima, pobunama, pobedama, mišljenju istoričara toga vremena. Sučeljene su grčka i rimska kultura. Zakoni su pametno i pravedno pisani, ali je zanimljivo kako su se sprovodili u Rimu i oko njega, a kako u dalekim delovima carstva. Saznajemo šta su jeli, i kako se luksuz širio razvojem carstva, tako je nabavljen i džak bibera za vojnike. Ličnosti kao Kaligula, Neron su opisane i kao uspešni vladari, pa čak i da su svi gresi bili stvarni, koje smo iz filmova i romana mogli upoznati, carstvo to nije remetilo u razvoju i stabilnosti. Kako su osvajana područja, vladari su zidali gradove i tako se širila gradska, rimska kultura i način života koji su usvajali tadašnji ambiciozni bogataši i oni željni vlasti. To je jedan od razloga što se carstvo tako dugo zadržalo. Osvojeni su donosili svoja verovanja i ona su usvajana kao udeo tih delova carstva, ali hrišćanstvo koje je izrastalo iz samog temelja države, a dovodi moral i pravila življenja u pitanje,  postaje progonjena religija i vernici, budući sveci, mučeni i razapinjani javno na krstove. Rimski način života, zakoni, jezik, rešavanje sukoba su tekovine koje su deo i naše kulture i takve ih treba upoznati što u delu Meri Bird obdarene duhovitošću, ličnim odnosom, književnim darom predstavlja užitak.

 Mary Beard - portret

Ciceronova rečitost, makar i napola shvaćena, i dalje informiše jezik savremene politike.

Rimljani su pre svega vladali ljudima, a ne mestima. Odnosi koje su stvarali sa tim narodima bili su ključ dinamike rane rimske ekspanzije.

Začetak carstva i začetak književnosti bili su dve strane jednog novčića.

Kada je vojnička pobeda omogućavala vojskovođi da postane bog, iza njega na kolima je stajao rob i stalno mu šaputao na uvo: „Ne zaboravi, ti si (samo) čovek“.

Da bi se neko kandidovao za odbornika, morao je da ima kuću sa najmanje hiljadu i po crepova.

 

Vesna Šejić