Skip to content. | Skip to navigation

Personal tools

Navigation

You are here: Home / ŠTA? / Naomi Alderman - Snaga (roman)

Čitaj

07. 04. 2021. u 20:35h Beograd, Srbija

Naomi Alderman - Snaga (roman)

Alderman N., Snaga, BOOKA, Beograd, 2019.

Naomi Alderman - Snaga (ilustracija)

 

Kad se ljudi promene, palata ne može opstati

Sjedinjene Države su posvećene demokratiji, a ne nafti.

Muškarci su evoluirali da budu snažni radnici sposobni da održavaju domaćinstva, dok su žene -  koje moraju da štite bebe od opasnosti – morale da postanu agresivne i nasilne.

 

Naomi Alderman je napisala roman političku alegoriju. Zasniva se na promenama u svetu jer su žene otkrile da imaju u sebi klupko kojim kada počnu da vladaju mogu da proizvedu električnu snagu i ako je udruže zaustavljaju vojsku, možda bi čak mogle da pokrenu i nuklearnu bombu. To izaziva nagle promene u muško-ženskim odnosima. Žene zatvarane u podrumima da bi služile za zabavu su odjednom slobodne i one sada mogu da čine muškarcima šta požele. Međunarodni odnosi i dalje funkcionišu na moći novca od nafte i droge. Proizvedena je nova vrsta opijata koji ženama pomaže da usmeravaju svoju energiju. Jedan deo Saudijske Arabije se odvaja, imaju kraljicu koja u jednom trenutku propisuje zakone koje su nekada važile za žene: ni jedan muškarac ne može da ide ulicom bez pratnje žene, da dobije dokumente, da ima ličnu imovinu. Odnosi snaga se preokreću. Počinje u Americi i naglo se širi svetom. Dve žene su sa najvećom snagom u svom klupku: jedna organizuje svetski transfer drogom, a druga je sveštenica koja propoveda novu veru. Boga ćemo zvati Majkom. Boginja Majka sišla je na zemlju u telu Marije, koja se svoga deteta odrekla kako bi naši gresi bili iskupljeni. A sada se vratila da nas pouči svom nauku. Muškarci pokušavaju da se organizuju iako su sada slabiji, to dalje može dovesti do nekontrolisanog rata svih protiv sviju. Naučnici i vlade nemaju rešenje. Znaš li šta uče devojčice u školama u Engleskoj? Vežba disanja! Ne šalim se, teraju nas da dišemo.  Sveštenica pronalazi usvojiteljsku porodicu u kojoj je bila na svaki način zlostavljana što je i navelo da oseti i počne da koristi svoju snagu i shvata da je zlostavljanje i stvorilo njenu izuzetnost. Roman je propraćen crtežima od pre pet hiljada godina koji treba da dokažu da su žene tada, pre velike kataktlizme, imale klupko, vladale i zlostavljale muškarce. Pojavljuje se i ideja da muškarce treba desetkovati. Ako bi se budućnost odlučila na normalnu reprodukciju, žena je potrebna jer može da rodi ipak mali broj ljudskih primeraka, i jača je, a muškarac je kao rasplođivač efikasniji i nije ekonomski opravdano da ih ima toliko. Opisana je i transplantacija klupka sa sestre na brata jer bi to bio svetski biznis. Kada je on pokazao svoju snagu, žene oko njega su ga rastrgnula. Susrećemo se sa niz mračnih scena nasilja na koje su žene sada, kada su jače, spremne.  Roman nije bajka i nema nikakvog prihvatljivog rešenja. Postavlja mnoga psihološka i filozofska pitanja koja do sada nisu u tom obliku i tako drastično izražena.

 Naomi Alderman portret

Oseća snagu kako joj se razliva preko ključnjače i uz i niz ruku.

Međunarodna grupa naučnika je sada sigurna da snagu izaziva nervni agens koji se u životnoj sredini gomila još od Drugog svetskog rata. Promenio je ljudski genom. Sve devojčice rođene odsad pa nadalje imaće snagu – baš sve. I imaće je celog života, baš kao i starije žene kada je neko u njima probudi.

Učene ste da ste nečiste, da niste svete, da vam je telo ukaljano i da ne može da nosi božanstvo. Učeni ste da prezirete sve što jeste i da samo želite da budete muškarci.

U Boliviji su žene proglasile ženskog papu.     

 

Vesna Šejić