Skip to content. | Skip to navigation

Personal tools

Navigation

You are here: Home / ŠTA? / Piter Frankopan - Novi putevi svile (studija)

Čitaj

25. 10. 2021. u 19:20h Beograd, Srbija

Piter Frankopan - Novi putevi svile (studija)

Frankopan P., Novi putevi svile, Laguna, Beograd, 2019.

Piter Frankopan - Novi putevi svile (ilustracija)

 

Novi svet nastaje u Aziji, ali to nije svet slobode.

Putevi svile uzdižu se brzo zato što su naelektrisani. Ono što se dogodi u srcu sveta sledećih nekoliko godina oblikovaće sledeći vek.

Pod kineskim vođstvom nastao je digitalni program „Pojas i put“ koji će koristiti nauku i tehnologiju posmatranja Zemlje radi boljeg reagovanja na krize kad budu izbijale duž puteva svile.

 

Odnosi snaga u svetu se drastično menjaju, ako je verovati studiji Pitera Frankopana Novi putevi svile – Sadašnjost i budućnost sveta. On je profesora svetske istorije na Oksfordu, vizantolog, pozivan i uvažavan. U ovom tekstu se bavi novom politikom koju sprovodi Peking i odgovorima drugih sila, prevashodno Amerike pod vlašću Trampa, na inovirani istorijski put svile. Taj politički plan se prostire na bliske zemlje, zalivske, Balkan, Afriku, ali i Panamu, zemlje Južne Amerike, Meksiko. Gde god se pojavi ekonomska kriza Kina je spremna da daje kredite da bi učvrstila svoju moć u svetu, trgovinu, dobavljanje resursa koji joj nedostaju. Zahvaljujući svom brzom ekonomskom i naučnom razvoju, te mnogoljudnosti, u situaciji je da finansira mnoge zemlje nad kojima tako Amerika gubi uticaj i moć. Zahvaljujući gramzivosti vođa malih zemalja lako se dižu krediti za koje se moglo znati da ih nije moguće vratiti. Tako se sprovodi novi kolonijalizam. Već ima zemalja gde su građene luke, autoputevi i aerodromi koji premašuju potrebu male privrede, i mesto povratka kredita njih preuzima Kina. Studija je obogaćena ciframa, procentima, političkim situacijama koje nismo u tom trenutku u potpunosti razumeli. Citiraju se govori velikog kineskog vođe i mi tu prepoznajemo diplomatsku retoriku koja prikriva prave ciljeve. U zemljama gde se ne može kreditima postići vlasništvo vrši se direktna kupovina, npr. luke u Grčkoj, Italiji, Belgiji. U Francuskoj je kupljen veliki posed zemlje da bi se gajila pšenica, vinogradi koji će jednom trebati promenjenim potrebama formirane srednje klase. Diplomatske i komplikovane odnose ima Kina sa Rusijom, ali se postiglo da otkupi delove zemlje i formira svoja preduzeća na njihovoj teritoriji. Indija je u davnašnjem sukobu sa Pakistanom što ne sprečava kineske poslovne ljude ili politiku da zajmovima vezuje i jedne i druge za sebe, čak na obostrano zadovoljstvo. Glavna teza je da imaju jasan dugoročan plan šta hoće i kako mogu to da izvedu. Po mišljenju autora Amerika povlači iznuđene poteze, gubi igru, što stvara nervozu u političkim krugovima. Put svile se formira pre svega izgradnjom infrastrukture koja pre svega zajmodavcu koristi. Povezuje se taj svet, ali i opskrbljuje zabrinjavajuće gomilom savremenog oružja. Bitka se vodi oko sve savremenije proizvodnje bespilotnih letilica i sličnih proizvoda. Kako kaže general Velike Britanije: Naši suparnici su naučili majstorski da iskorišćavaju šavove između mira i rata. Pored politike, ekološke ugroženosti, pretnji nemirima, ekonomski svetski stručnjaci se boje i pucanja balona tolikom ulaganju što bi dovelo do ponovne svetske ekonomske krize. Provlači se slogan da su nekada svi putevi vodili u Rim, a sada u Peking. Evropsku politiku opisuje kao Neronovo sviranje violine dok gori Rim. Knjiga je objavljena 2018. godine, a u međuvremenu su se odnosi dodatno iskomplikovali i teško da ih mi možemo u potpunosti razumeti s obzirom na priliv informacija.

 Peter Frankopan

Slabo razvijene demokratske tradicije, rasipanje moći i bogatstava iz ruku uske elite i nastanak obrazovane srednje klase znači da u Aziji postoji niz moćnih vođa – ali predstavljaju i krhkost koja ukazuje da države mogu propasti brzo i dramatično.

Više studenata iz Afrike koji govore engleski sada studira u Kini nego u SAD ili Velikoj Britaniji.

Pored Pojasa i puta spada i plan Vizija 2023. Saudijske Arabije; Evroazijska ekonomska unija Rusije, Belorusije, Kazahstana, Jermenije i Kirgizije; Dva koridora, jedan put Turska; Srednji koridor Mongolije; Dejstvo na istok, Idi na zapad Indije.

 

Vesna Šejić