Skip to content. | Skip to navigation

Personal tools

Navigation

You are here: Home / ŠTA? / Premijera serijala "Na veslu priča" na RTS

Vest

07. 03. 2012. u 23:55h Beograd, Srbija

Premijera serijala "Na veslu priča" na RTS

Najavljujemo premijerno emitovanje dve epizode serijala "Na veslu priča" 9. marta u 15.30 časova i 16. marta u 16.30 časova na Drugom programu Radio-televizije Srbije.

Naslovna "Na veslu priča"

Dokumentarni serijal „Na veslu priča“ predstavlja umetnički i ekološki projekat koji u originalnoj formi tretira odnos čoveka prema prirodi. Sedam pisaca i spisateljica veslaju čamcem rekama Kolubarom i Savom i pričaju svoje, originalne priče o prirodi.

Učesnici: Vladimir Andrić, autor serijala „Pustolov“ i „Laku noć, deco“; Slobodan Stojićević, autor deset knjiga proze i dugogodišnji slobodni reporter Politike; Vesna Aleksić, jedan od najnagrađivanijih autora za decu i adolescente; Slavko Stamenić, pisac i autor udžbenika srpskog jezika za osnovnu školu; Dragan Babić, kantautor i scenarista serijala „Moj ujak“; Ana Bujić, dobitnica nagrade za roman godine Saveza jevrejskih opština Jugoslavije i Aleksandar M. Popović, kolumnista i književnik.

Autori pripadaju različitim generacijama i svi su iz Obrenovca, koji je jedna od ekološki najosetljivijih tačaka Srbije. Zbog toga je njihov odnos prema prirodi ne samo autentičan već je u velikoj meri i dokumentarističko svedočenje. Istovremeno, ovo je način da se tradicionalnom, a izgubljenom formom pričanja priča, besedom, još jednom skrene pažnja na jedan od velikih problema s kojima se suočava današnji svet – zagađenje životne sredine.

Serijal „Na veslu priča“ nastao je u produkciji udruženja „Šta hoćeš“ . Prirodna lepota reka slikana je u HD tehnologiji i ujedinjena sa originalnom muzikom i zvucima sredine, što daje jedinstveni osećaj prisustva trenutku stvaranja.

Ovaj serijal se usuđuje da sanja o boljem svetu koji će pokretati obnovljiva energija i ljudska kreativnost.

Ruka veslo priča

Kompozitor: Vladimir Lešić; dizajner: Kosta Milovanović; spiker: Aleksandar Novaković; snimatelj: Boris Nestorović; organizator: Aleksandar Popović; reditelj i autor originalnog koncepta: Rastko Šejić.

Pored premijernog i tri reprizna emitovanja na Prvom i Drugom programu RTS-a mini-serija će biti emitovana po dva puta i na Satelitskom i Digitalnom programu RTS-a.