Skip to content. | Skip to navigation

Personal tools

Navigation

You are here: Home / ŠTA? / Prva nagrada za "Help!" na KEF-u 12

Vest

29. 11. 2011. u 20:00h Beograd, Srbija

Prva nagrada za "Help!" na KEF-u 12

Kratki film "Help!" u produkciji "Šta hoćeš" dobio je prvu nagradu na 12. sajmu Kratke elektronske forme (KEF).

Help!

Autori su na ovogodišnjem konkursu Kratke elektronske forme (KEF) imali zadatak da u kratkoj video formi (do 30 sekundi) odgovore na temu "Švorc" i "kako se u nastaloj i produženoj krizi snalaze žene, na koje redovno pada i najveći teret restrikcija i nemaštine".

Prema mišljenju žirija: "Rad „Help“ Udruženja „Šta hoćeš“ (ideja: Kosta Milovanović, gluma: Sunčica Kiković, zvuk: Vladimir Lešić i video: Rastko Šejić) osvojio je prvo mesto na ovodišnjem KEF-u na temu „Švorc". Video rad „Help“ na jasan i jednostavan način komunicira, praktično u jednom potezu, sa auditorijumom, eksploatišući ideju iznenadnog preokreta zasnovanog na snažnoj nameri rešavanja postavljenog problema. Rad se u potpunosti oslanja na izvrsnu glumu Sunčice Kiković koja kroz energiju rešenosti i kreativne dosetke razrešava problem „nedostatka“ i na jedan alhemijski način suprtstavlja se datosti, nemireći se i suočavajući se sa istom - ostvaruje svoj cilj. Sam rad je kontekstualizovan u zadatu temu kroz ženski lik, ali neskriveno ima ambiciju za univerzalno čitanje sa porukom da je moguće prevazići problem kroz aktivno i slobodno korišćenje ljudskog razuma."

Druga nagrada dodeljena je filmu "Žena u krizi" Jana Predana Zvonara, a treća Sladjani Rackov za film "Švorcbus". Tri rada dobila su pohvalu žirija - film “In My Case” (Marina Ilić), “Izgubljene u magli” (Rada Đurić) i “Ništa nije samo to što jeste” (Lana Pavkov).

Radove je ocenjivao stručni žiri koji su činili filmska rediteljka Čarna Radoičić, Nebojša Milikić iz Kulturnog centra "Reks" i umetnik i pejzažni arhitekta Aleksandar Bobić.

Svi radovi koji su ušli u zvaničnu konkurenciju biće prikazani na izložbama i festivalima ženskog stvaralaštva u zemlji i regionu, kao i na radionicama i prezentacijama koje organizuje KEF.

Organizatori dvanaestog KEF-a bili su Kulturni centar "Reks" i Ženski fond "Rekonstrukcija".