Skip to content. | Skip to navigation

Personal tools

Navigation

You are here: Home / ŠTA? / Salman Ruždi - Kihot (roman)

Čitaj

16. 10. 2020. u 10:00h Beograd, Srbija

Salman Ruždi - Kihot (roman)

Ruždi S., Kihot, Vulkan, Beograd, 2020.

Salman Ruždi - Kihot (ilustracija)

 

Savest ne predstavlja nužan preduslov za stanje ljudskosti. Za razliku od surovosti, narcisoidnosti, nepoštenja ,pohlepe, zadrtosti i nasilja.

TV je uništio američku sposobnost za razmišljanje.

Mi nesvesno koračamo među senkama prošlosti i, zaboravljamo svoju istoriju, zaboravljamo sebe same.

 

Salman Ruždi je pisac erudicije i elokvencije što je u ovom romanu nametljivo. Indijska kultura, mitologija, način života, svetska literatura, filozofija, filmovi, televizija prepliću se u glavama likova velikom brzinom, a narativi i kada su preuzeti tako su isprepletani da nas teraju da čitamo. Nailazimo na niz citata, i čak pisca kao Joneska u toku radnje. Ruždi smišlja pisca Brata, koji dalje izmišlja svog junaka Ismaila Smajla, zaljubljenog u nedostižnu Salmu R. zvezdu TV tok šoua, odmah iza Opre i sebe proglašava Kihotom. On je ranije ozbiljno obrazovan, onda preživeo moždani udar, promenio svoje ambicije i postao trgovački putnik opioidne supstance fentanila koji fabrikuje njegov bogati i uspešni rođak doktor Smail. Sada je poluporemećen u carstvu televizijskih sapunica. Ljubav ga tera da piše svojim starinskim rukopisom ljubavna pisma i krene po Americi u put pročišćenja izmislivši i materijalizujući svoga sina Sanča, po uzoru na Pinokija. On se oslobađa vere, sumnje, razuma, znanja, nepristrasnosti, stvarnosti i vere u zemlju čudesa u nadi da će tako pročišćen zaslužiti i osvojiti svoju ljubav. Pisac ima sestru i polako shvata da svoje nerešene porodične odnose unosi u roman i da njegova fikcija počinje da se ostvaruje u ličnom životu. Tu roman pored kriminalnih elemenata postaje i predviđanje mračne budućnosti, kraja sveta. Stvaraju se rupe u stvarnosti i svetu. Tu se pojavljuje zavodnički lik Ivel Senta koji se enormno obogatio na svojim mračnim predviđanjima i obećanjima paralelne Zemlje na koju može da se preseli čovečanstvo. Roman zadobija neočekivane obrte, bolesti, smrti, ovisnosti. Susrećemo niz neobičnih likova kao što je Bratove Sestre muž koji je uspešni federalni sudija, a na prijemima svoje žene voli da nosi glamurozne haljine i štikle. Kćerka im je čuvena modna kreatorka. Likovi su bogati i na vrhovima američkog društva. U svojoj autobiografskoj knjizi Ruždi je posle progona i tajnog života u Engleskoj po zaštićenim mestima kada se preselio u Ameriku bio srećan jer je konačno slobodan, ali posle godina provedenih tamo otkrio je sve devijacije te zemlje i to opisao u ovom romanu. Rasizam je jedna od sveprisutnih tema, a svi likovi su doseljeni Indijci.

 

Kihot je bio oteran u ludilo svojom opsednutošću ljudima sa TV ekrana, gde je demokratija bila podložna korupciji, gde ljubav dovodi u opasnost one koje voliš, gde nisi smeo da veruješ saveznicima, gde su informacije često predstavljale šarenu lažu a patriotizam bio vrlina za koju se nije dobijala ni nagrada ni priznanje.

Biti advokat u vreme bezakonja bilo je otprilike isto kao biti klovn među ljudima bez smisla za humor: što će reći ili potpuno izlišno ili sasvim neophodno.

Osećala je kako joj prošlost kao tromboza struji kroz vene. Jednog od tih dana mogla bi da stigne do srca i da je dokrajči.

Uvek postoji neki znak ako želiš da ga pronađeš, ogroman zvezdani srednji prst okrenut ka Zemlji, prst koji ti govori da su sve ljudske težnje besmislene i sva ljudska postignuća apsurdna u poređenju sa svekolikim izvorištem svega.

Svi smo mi izgubljene skitnice, pojeli smo goveda iz stada boga sunca, navukavši na sebe gnev čitavog Olimpa.

 

Vesna Šejić