Skip to content. | Skip to navigation

Personal tools

Navigation

You are here: Home / ŠTA? / Vladimir Volkov - Montaža (roman)

Čitaj

18. 11. 2020. u 17:32h Beograd, Srbija

Vladimir Volkov - Montaža (roman)

Volkov V., Montaža, Ukronija, Beograd, 2007.

Vladimir Volkov - Montaža (ilustracija)

 

1. Diskredituj! Dobro!

2. Kompromituj šefove!

3. Poljuljaj im veru, okruži ih prezirom!

4. Služi se podlacima!

5. Dezorganizuj vlast!

6. Sej razdor među građanima!

7. Podstiči mlade protiv starih!

8. Ismevaj tradicije!

9. Poremeti snabdevanje!

10. Emituj erotsku muziku!

11. Širi blud!

12. Troši!

13. Budi obavešten!

(Sin Cua – starokineski tekst o pravilima ratovanja)

 

Vladimir Volkovu su roditelji pobegli u Francusku od Oktobarske revolucije. Završio je književnost na Sorboni, doktorirao u Liježu, bio ratnik u Alžiru, završio oficirsku školu i ulazi u francusku obaveštajnu službu. Roman Montaža je napisao po zadatku šefa francuske obaveštajne službe. Ovaj špijunski roman prati karijeru ruskog špijuna: poreklom iz carske vojne elite, vojnik po ambicijama, a vlasnik Književne agencije Psar. Lep je, visoko obrazovan i određen od službe da svojom delatnosti destabiluzuje francusku intelektualnu javnost. Vrbovan je kao nesrećan ambiciozan mladić, inteligentan, sa literarnim ambicijama, ali prosečnim talentom, kako je utvrdila služba. Želeo je biti vojnik, ali mu je mentor objasnio da samo budale razbijaju glave, njegova delatnost će biti značajnija. Iza vrbovanja i organizacije službe stoji veliki mag koji zna da planira i organizuje u srazmerima od trideset godina koliko će trajati karijera Psara. Sem vođenja svoje agencije i usmeravanja uticaja književnosti u Parizu, objavljivao je ediciju koja se bavila aktuelnim društvenim temama kao pravima žena i ostalog, te je tako ulazio kao zanimljiva ličnost u različite intelektualne krugove. Mogao je da organizuje pozitivne ili negativne kritike, prema potrebi, u većini značajnih časopisa i novina. Imao je uticaj na niz izdavača, stvarao je pisce i utvrđivao njihove tematske orijentacije. Roman je stilski blizak Balzaku sa opisima ambijenta, portreta i zapleta. Smrt velikog maga će ličiti na smrti Tolstojevih junaka, a zavere na planiranje Sijonskih mudraca. Sin Cua je inspiracija i često citiran u planiranju i analizi delovanja velikog maga kome ne znamo ni poreklo ni pravo ime, on je onaj koji je stvorio i vodio službu do pred kraj romana. Psar je vojnik po opredelenju i sve što radi je po naređenju. Kada se situacija promeni i veza mu bude neautoritativna, on počinje da greši. Služba stvara i ukida špijune. Dijalozi u romanu su intelektualni, enigmatični i oslikavaju Psarovu složenu ličnost. Niz je zanimljivih ličnosti i spletki. Čitanje romana je uzbudljivo i navodi da se posumnja u tokove društvenog života kao i samostalnost političara.

Vladimir Volkoff
 

Svaki pisac, ako se njime manevriše, gubi u talentu; pogledajte našu književnost, da se rasplačete.

Preostaje nam da svim sredstvima radimo na kvarenju jezika koji smo uzeli na nišan, da bismo samim tim postigli sigurno kvarenje misli, koje smo uzeli na nišan. Zato moramo u najvećoj meri uticati na književne krugove, sa jedne strane, i prosvetne krugove, sa druge strane.

U žargonu KGB-a pijanke su zvali Političko-kulturne-mere PKM.

Ne možeš zaposliti profesionalne lažove, a da im ne daš monopol na istinu.

Obratite pažnju da kulturni, intelektualni, spiritualni, humanistički interesi nisu čak ni predviđeni u našem zakonodavstvu.

 

Vesna Šejić