Skip to content. | Skip to navigation

Personal tools

Navigation

You are here: Home / ŠTA? / Vladislava Vojnović - Epizodisti i junaci (pripovetke)

Čitaj

28. 04. 2021. u 17:55h Beograd, Srbija

Vladislava Vojnović - Epizodisti i junaci (pripovetke)

Vojnović V., Epizodisti i junaci, Laguna, Beograd, 2020.

Vladislava Vojnović - Epizodisti i junaci (ilustracija)

 

Sloboda i ljubav se isključuju.

Nema gore kazne za neljubaznost od razumevanja.

Ako biljke ne prskate otrovima a ljude ideologijama, prinosi će biti starinski zdravi, ali i starinski niski.

Veliki ljudi istinu znaju i koriste je, a ne škode sebi.

 

Zbirkom od jedanaest pripovedaka Epizodisti i junaci: Bez drugih, mnogo toga ne bismo saznali o sebi Vladislava Vojnović je opisala našu skoru prošlost u malom gradu, velegradu, pa i negde tamo gde odlaze naši uspeliji žitelji. Jezički je šaroliko i zanimljivo jer susrećemo književne likove iz različitih sredina od policajaca, pisaca, žena sa fakultetom nezadovoljnih, a srećno udatih do onih koje imaju fakultet pa su čistačice, kuvarice, spisateljice bez posla, detektivke. Ne vredi nabrajati sav naš svet u nemaštini, oskudici dosetljiv, spreman da preživi šta mu se god dešava i da se smeje. Šta bi se promenilo da nema duha i nipodaštavanja nemoći. Tako se susrećemo sa nizom citata iz holivudskih filmova, Pekićevih romana, poezije, kriminalističkih tekstova…već zavisno od profila junaka: vode junakinje dijaloge same sa sobom i tako se hrabre. Puno je malih dogodovština baš naših i samo nama bliskim, maštovitih, sa dijalozima i brzim pripovedanjem, bez okolišanja. Jedni drugima podmeću, ali se i ispomažu kad nemaju kud. Grubi su ili pate od nedostatka ljubavi, za neverstava se sazna ili ne. Brakovi su u raspadu, pijanci veselo piju i na decu zaboravljaju. Dečaci duvaju i smišljaju velike zavere za koje nemaju hrabrosti i dobro je tako. Mladi mačak merka ljude i odluku da li da im se dodvori pa da ga uštroje, a hrane i maze, ili da se odluči na skitnju, slobodu i samostalnost. Basna je uvek alegorija. U 2069. godini, jer piscu se sve može, kada si na samrti, pojavljuje ti se ili kompjuter, unutrašnji glas, pa i Sveti Petar, zavisi u šta si verovao, da ti da priliku da ispraviš grehe iz svoga prohujalog života. Zbirka je skoro mogla da bude i roman jer neke junake srećemo u više pripovedaka, sa sada promenjenom životnom situacijom. Pominju se i političari i njihove odluke, ali bez imena. Kad sve ovo jednom prođe, biće samo trapavi karakteri naše istorije i možda tada i neće biti bitne razlike među njima.

 Na veslu priča Vladislava Vojnović foto by Marko Ristić

Napisao najpre zbirku priča, a zatim i dva romana. Nije postao zvezda, jer literarne zvezde XXI veka nisu oni koji znaju da pišu već oni koji znaju nešto drugo.

Nikad se ne zna kad će zemlja da propadne, kad će da objave bankrot, ili kad će da krene inflacija, a onda, kad sve propadne, u životu uvek nešto propada, najgluplje je da si bio baš skroz pošten.

Strah je bolest od koje potiču sve druge. Ravnodušnost, mržnja, zloba. Gramzivost i sujeta. Nepoverljivost i sumnja. Strah je kuga ovog sveta. Svi se boje svakog. Svi se plaše svačega. A najviše straha. Da ih ne bude strah.  

Mozak služi za zaboravljanje jer bismo inače poludeli preopterećeni podacima.

Šta vas, dušo, onda briga ?! Vi imate svoj posao, svoj život, to što je zemlja luda, ta to nije ništa. Živi se na gorim mestima i u gorim vremenima, toliko znate. Deca se rađaju i u ratovima i u zatvorima.

U ovim prostorima, i kad sediš kod kuće, zemlje promiču kao na drugim mestima što promiču dok je čovek u vozu.

 

Vesna Šejić