Skip to content. | Skip to navigation

Personal tools

Navigation

You are here: Home / ŠTA? / Zoran Ćirić - Lanac slobode (roman)

Čitaj

21. 11. 2020. u 12:00h Beograd, Srbija

Zoran Ćirić - Lanac slobode (roman)

Ćirić Z., Lanac slobode, Dereta, Beograd, 2019.

Zoran Ćirić - Lanac slobode (ilustracija)

 

Postoji neoprostivo i postoji izbor, jedino što ne postoji jeste oproštaj.

Odbijanje da se izvrši izdaja prema nekome postalo je nešto ravno čudu. Kao da su svima prikačili značku uzornog potkazivača. A smisao toga znaju samo Bog i NATO.

 

Zoran Ćirić je opisivao kriminal u Nišvilu, u romanu Lanac slobode je taj kriminal opšti, posleratni. Nišvil je glavni grad jer se Beograd odvojio kao posebna država. Zemljom vladaju stranci i ulicama hodaju i zavode red obojeni Amerikanci koji bi u svojoj zemlji smetali. Delovi grada su zatvoreni i stanovništvo se ne meša. Naši junaci imaju razne propusnice i ne podležu tim zakonima jer su predstavnici različitih oblasti kriminala. Radnja počinje smrću Sotira. Iz nepoznatih krajeva, posle niza godina, dolazi njegov ratni drug iz reda Vitezova - Jordan da rasvetli ubistvo i kazni ubicu, što po zadatku jer je Radnik Centralne Inteligencije, a što zbog prijateljstva. Sotir je bio glavni u gradu, posedovao je kladionicu oko Spomenika oslobođenja, lanac apoteka, menjačnice na Nišavskom keju, taksi u svim civilnim zonama, izvesne klubove, vile, hotelske apartmane, gradilišta, garaže, suvlasništvo u Nišvilskoj pivari, radio Slobodna Srbija, tržni centar Berza, fudbalske klubove i mlekaru Hilari. Jordan treba da ga i nasledi, ako preživi. U igri su svi korumpirani i pod upravama raznih korporacija, i američkih vojnih službi. Dok Jordan traži ubicu, susreće se sa viđenim novinarem, policajcem koji je zadužen da ga ubije, bivšim saborcima kojima veruje i ne veruje, raznim pokvarenjacima što na vlasti, što u velikom biznisu. Tako upoznajemo grad, vlast razne vrste, korupciju. Svi ga se pribojavaju, bio im je nekada vojni komandir, znaju njegovu neustrašivu i preku narav. Dešava se niz planiranih i neplaniranih ubistava. Sve je mračno i kriminalno, a Jordan širi oko sebe cinizam u nadmudrivanju, superjunak koji može i da se preigra i izgubi. Sve zna jer se prekalio u ratnim iskustvima i zamišljen je kao najlukaviji i najmudriji, a ipak ga dva puta onesveste u trenucima neopreznosti. Glava mu je ucenjena i sve podseća na kaubojski roman sa usamljenim deliteljem pravde. Tu je u igri i gradska lepotica koja pripada onom ko je trenutno najjači. Skoro da je to i ljubavna priča. Opisi i poređenja su neočekivani. Jezik je bogat i u žargonu. Satirični roman sa kompozicijom krimića.

 Zoran Ćirić by Južne vesti

Razmenjivali smo poglede, kao što smo inače razmenjivali pred neku od bezbrojnih akcija, gde se sve moralo obaviti tiho i brzo, sa što manje krvi i što više smrti.

Nikad ništa ne uzimati zdravo za gotovo, naročito kada je sve gotovo. Ionako nećeš doživeti da sebe vidiš mrtvog.

….

Svež jutarnji povetarac spokojno je strujao ulicama poput Šeste flote.

Oprezan čovek budnih snova, bahato proračunat, ali i darovito iskvaren. Postojano ljigav političar koji nikada neće izneveriti sebe dok služi gospodarima koji su se menjali po višoj i neupitnoj volji.

Budi ništa i desiće ti se NIŠTA. Mogu mladi to da shvate, oni su rođeni plaćenici. Janjičari i onaničari – to su bile jedine dve vrste koje su Amosima trebale pod ovim parčencetom neba.

Za mene je Sotir bio neko ko nije imao dušu u pravim momentima. Mudrovanje i milost su za mrtve heroje, a to nas dvojica nismo želeli da budemo.

 

Vesna Šejić