Skip to content. | Skip to navigation

Personal tools

Navigation

You are here: Home / 350 / 10/10/10 - 350brenovac
01. 09. 2010. - 10. 10. 2010.
Obrenovac, Srbija

10/10/10 - 350brenovac

10. oktobra 2010. stanovnici planete Zemlje su na 7347 događaja u 188 država promovisali rešenje za klimatske promene na planeti - neophodnost vraćanja nivoa CO2 u atmosferi na nivo od 350 milionitih delova koji omogućava održanje života na planeti, u organizaciji mreže 350. org. Obrenovac se pridružio globalnoj kampanji „10/10/10“ ekološkom tribinom „Preživeti Obrenovac“ u okviru projekta "350brenovac" u organizaciji Udruženja „Šta hoćeš“.

Idejno rešenje za majicu 350brenovac

Ekološka s(a)vest – 350brenovac

Najavni poster za događaj kojim se Obrenovac pridružio globalnom događaju 350.orgTribina "Preživeti Obrenovac" se bavila problemom životne sredine koji je posledica zagađivačkog delovanja Termoelektrane Nikola Tesla (TENT). Pred stotinjak zainteresovanih građana prikazan je film „Obrenovac – scenario za katastrofu“ iz 2002. godine, otvorena je diskusija sa autorima i akterima filma, predstavnikom TENTa i lokalnim političarima, a dodeljene su i nagrade za najbolje umetničke radove pristigle na konkurs „SOS – 350brenovac“.

Nakon opsežne lokalne kampanje, koja je podrazumevala napredno korišćenje interneta (Facebook strana – 1110 lajk i pripadajući događaji i sajt http://350brenovac.youth.rs), postere za konkurs i tribinu i oko 2000 letaka, kao i medijsku podršku lokalne televizije Mag, tribina je naišla na mlak odaziv publike. Nedelja veče, inercija, neverovanje u mogućnost promene, ali i socijalna situacija, koja osnovne potrebe, poput mleka, ulja i hleba, stavlja ispred „sekundarnih“, poput čistog vazduha, vode i zemlje, presudili su da sala bude polupuna ili poluprazna, već prema stepenu obaveštenosti ili optimizma. Ideja da se pokuša stvoriti trougao otvorene komunikacije između građana, donosioca odluka i zagađivača ipak je do kraja sprovedena u delo.

Autorski tim filma: Aleksandar Popović, producent, Rastko Šejić, reditelj; Aleksandar Jovanović, rediteljU razgovoru o filmu „Obrenovac – scenario za katastrofu“ sa autorima Aleksandrom Jovanovićem (reditelj), Aleksandrom Popovićem (producent) i Rastkom Šejićem (reditelj), saznalo se da je sam film, nastao početkom 21. veka kada je u udarnom terminu emitovan na nacionalnoj televiziji, odigrao veoma značajnu ulogu u pronalaženju investicija za popravku dotrajalih i javašlukom uništenih delova postrojenja TENTa, primenu novih tehnologija otpremanja pepela i ugradnju elektrofiltera. Film je okarakterisan kao proizvod post-petooktobarskog optimizma, otvorenosti i nade koja je uveliko usahla.

Ivan Karić, predsednik Zelenih Srbije, i Milan Vukosavljević, predsednik Društva za zaštitu životne sredine "Grabovac – Obrenovac" govorili su na tribini "Preživeti Obrenovac"Akter filma „Obrenovac –scenario za katastrofu“ Ivan Karić, u vreme snimanja filma ekološki aktivista i predsednik Mladih istraživača Srbije, a sada predsednik partije Zeleni Srbije, podvukao je važnost pomaka u monitoringu životne sredine, sređivanju izletišta Zabran i ipak malo odgovornijem odnosu zagađivača prema životnoj sredini koja se očitava pre svega u stranim ulaganjima u postrojenja TENTa. On je istakao neophodnost političkog organizovanja građana oko ekološke ideje i direktan uticaj na životnu sredinu na taj način, kao i neophodnost podizanja ekološke svesti koja je moguća samo prihvatanjem paradigme zelene ekonomije. Karić je podvukao da će bez aktiviranja građanstva, bez snažne volje za promenom i borbom za opstanak iskazanom masovnim protestom,  Obrenovac i dalje ostati nema žrtva delovanja zagađivača. Drugi akter filma Milan Vukosavljević, predsednik Društva za zaštitu životne sredine Grabovac – Obrenovac, istakao je da je situacija bolja u smislu da sada nema 200 akcidenata godišnje, već se taj broj sveo na 70, a da građani Grabovca i Ušća, pepelom najugroženijih oblasti Obrenovca, sve više gube elan za borbu za preživljavanje, jer je sve više obolelih, onih koji se raseljavaju i umiru, a da ostvarivanje svog osnovnog ljudskog prava na život u borbi protiv državnog aparata oličenog u privrednom gigantu TENT, od koga zavisi 50% snabdevanja električnom energijom Srbije, izgleda sve manje moguće. Selo Grabovac i dalje nema vodovod.

Predrag Vasić, projekt menadžer novog sistema transporta i deponovanja pepela i šljake na TENT, jedini je predstavnik zagađivača koji je pristao da govori na tribini "Preživeti Obrenovac"Predstavnik TENTa Predrag Vasić, projekt menadžer novog sistema transporta i deponovanja pepela i šljake na TENT B, predstavio je projekat koji vodi i objasnio koristi za životnu sredinu koje donosi funkcionalnost sistema malovodnog transporta pepela. Pomenuo je značaj i veličinu ulaganja u elektrofiltere. On je izneo mišljenje da, iako je propisani vek elektrana sa svim remontima i rekonstrukcijama 40-50 godina, dobrim održavanjem ona može da traje i duže, poredeći je duhovito sa oldtajmerima koji se i dalje voze na Kubi. Čvrsto je, na pitanje iz publike o odgovornosti za zagađenje rukovodilaca elektrane, preneo stav da niko u ovoj zemlji nije odgovarao ni za zla koja smo doživeli u devedesetima. I na pitanja voditelja programa i na pitanja iz publike Vasić se odlično snašao, što govoreći o temi, što izbegavajući odgovore, ističući pre svega privrženost TENTa brizi o životnoj sredini i evropskim standardima.

Darko Pavličić, pomoćnik predsednika GO Obrenovac, i Slobodan Molerović, direktor Javnog preduzeća za zaštitu i unapređenje životne sredine GO Obrenovac govorili su na tribini "Preživeti Obrenovac"Privrženost brizi o životnoj sredini i održivom razvoju je takođe osnovna poruka donosilaca odluka Slobodana Molerovića, direktora Javnog preduzeća za zaštitu i unapređenje životne sredine GO Obrenovac, i Darka Pavličića, pomoćnika predsednika Gradske opštine Obrenovac. Pavličić je istakao privredni i socijalni značaj koji termoelektrane imaju za Obrenovac, ali i pozitivan stav političkog rukovodstva Obrenovca o alternativnim ili obnovljivim izvorima energije. Molerović je objasnio ciljeve rada javnog preduzeća koje vodi, kao i konkretne aktivnosti kojima se bavi. On je objasnio evoluciju finansiranja ustanove na čijem je čelu od principa „Zagađivač plaća!“, preko takse koju su plaćali građani, pa do budžetskih sredstava. Izneo je stav da će obnovljiva energija biti korištena u punoj meri tek kada na to natera nužda, i da bez ekonomskog razvoja nije moguće očekivati veća ulaganja u alternativne izvore energije, a ni u samu životnu sredinu.

Bend Molly's Lips podelio je prvu nagradu za najbolju ekološki angažovanu pesmu na konkursu "350brenovac"Veoma jak pozitivan utisak izazvao je angažam mladih umetnika čiji su radovi nagrađeni novčanom nagradom u iznosu od 2,000 dinara i majicom sa dizajnom akcije na konkursu „SOS – 350brenovac“ i izvedeni, prikazani ili pročitani u okviru tribine „Preživeti Obrenovac“:

- Priča "Možda i jesmo prokleti" autora Nenada Kalabića

- Pesma "Običan dan" autorke Katarine Mitrović

- Video rad "Planeta Zemlja" učenika Nemanje Milutinovića, pod mentorstvom profesorke Jasmine Milenković

- Crteži "Drvo života" braće Jovana i Gorana Rakića

- Pesme "Trenuci" benda Molly's Lips i "Kada ljudi zaborave" benda B.U.N.T., koji dele nagradu u kategoriji muzičke umetnosti.

Nemanja Milutinović, učenik odeljenja V2 osnovne škole „Posavski partizani“ nagrađen je za video rad "Planeta Zemlja" na konkursu "350brenovac"Veliku simpatiju publike izazvao je jedanaestogodišnji Nemanja Milutinović, učenik odeljenja V2 osnovne škole „Posavski partizani“, čiji je video rad o obnovljivim izvorima energije i neophodnosti čuvanja planete Zemlje pokazao visok nivo ekološke svesti i pružio nadu da će neke mlađe generacije imati želju da spasu ono što se spasti može nakon čerupanja prirode prethodnih.

350brenovac nastavlja da živi kao projekat i ideja.

 

Atmospheric CO2

 

Join me at http://www.350.org

 

 Subscribe to me on YouTube

Instagram LOGO

 

Logo Čini DOBRO - design: Zoran Mujbegović, title: Rastko Šejić

Hardwired magazine

 

Mulj.net - magazin popularne kulture