Skip to content. | Skip to navigation

Personal tools

Navigation

You are here: Home / ŠTA? / Boja Nara (Sayat Nova, 1969.)

Stardust Memories

11. 09. 2020. u 18:00h Beograd, Srbija

Boja Nara (Sayat Nova, 1969.)

“Biti režiser na filmu znači da onu lepotu koju sam skupio kroz život prikažem kao ljubav…” - Sergej Paradžanov

Boja nara (poster)


Avaj, kako da pesnik podnese munje bljeske što mu probijaju srce?

Nisi spremna za mir i pregovore – apsolutna vladarko mnome.

                                                                                    Sajat Nova

Boja nara (kadar 1) 

Ako vas je kroz školu pratilo pitanje “Šta je pesnik hteo da kaže?” ovo je odgovor, i to “LEVEL EXPERT++”. Osamdesetak minuta čiste fantazije pretočene u film.

Dok smo se mi oduševljavali “Senkama zaboravljenih predaka” (1965.), Sergej Paradžanov je stvarao novo filmsko čudo, autobiografiju o jermenskom pesniku, multilingvalnom trubaduru iz osamnaestog veka Harutjunu Sajatjanu, poznatijem po umetničkom imenu Sayat Nova. I to, baš autobiografiju. Lična interpretacija, izmaštane sopstvene vizije, slike koje imaju slojeve koje je teško pretočiti u realnu priču. Da, pesnik je tu, rodio se, odrastao, stvarao, voleo i na kraju, umro. Sve ostalo su simboli. Bezbrojni. Toliko ličnu interpretaciju sovjetski cenzori, već uznemireni njegovim prethodnim filmom, nisu mogli da sažvaću već su naterali reditelja da film preimenuje u “Boja nara”, jer, zaboga, nije predstavljao socrealističku biografiju istorijske ličnosti kakvu su očekivali.

Ovaj film gledajte ceo, širom otvorenih očiju, bez treptanja, da ne propustite ni jednu scenu i nijedan detalj. Svaki od njih ima svoje značenje, čak i onda kad ga mi ne shvatamo.

Trejler za ovaj film? Da, postoji, ali zašto? Kako iščupati “baš onih” deset kadrova koji treba da predstave film? https://youtu.be/lAurgH4G7Tg

Tamo gde su prikazani filmovi su izazaivali oduševljenje ali je život Sergeja Paradžanova išao drugim tokom. Onemogućen da snima, uz stalne optužbe i hapšenja, duge zatvorske kazne sa prinudnim radom, uništavan sistemom koji je u tome vrlo vešt. Tek sredinom osamdesetih ponovo dobija priliku da stvara. Kao njegov junak, Sayat Nova koji je pogubljen zbog toga što je odbio da pređe u Islam, tako i Paradžanov nastavlja svojim putem, bez obzira na pogibelji koje ga na njemu čekaju. Danas ima ulicu, ima muzej, poštansku marku… a mi nemamo one filmove koje je mogao da snimi da su mu to dozvolili.

Muzej Sergeja Paradžanova

IMDB fila Sayat Nova (1969)

Sergej Parajanov portret

“Biti režiser na filmu znači da onu lepotu koju sam skupio kroz život prikažem kao ljubav…” - Sergej Paradžanov

 

Časlav Petrović

 

Paradžanov o režiji:

Malo muzike ispod Ararata:

 

Spot Katie Melua inspirisan filmom (Jermenka koja je odrasla u Londonu, peva na perfektnom jermenskom): 

Dokumentarni film o Paradžanovu:

Puriša Đorđević o Paradžanovu:  https://pulse.rs/sergije-paradzanov-ime-vecitog-praznika/

Božidar Zečević o filmu: https://www.novifilmograf.com/film-boje-nara/