Skip to content. | Skip to navigation

Personal tools

Navigation

You are here: Home / ŠTA? / Darko Cvijetić - Što na podu spavaš (roman)

Čitaj

06. 09. 2021. u 14:15h Beograd, Srbija

Darko Cvijetić - Što na podu spavaš (roman)

Cvijetić D., Što na podu spavaš, Književna radionica Rašić, Beograd, 2020.

Darko Cvijetić - Što na podu spavaš (ilustracija)

 

Gdje u noć uđe čovjek, napukne svjetlo. Kao da će požar. Kao da će netko gorjeti.

Čovjek se može zakocenuti o davne smjehove.

Budeš Jugosloven, zakletvu daš da ćeš život dati za Jugoslaviju, a onda u deset kilometara postaneš Srbin. I šta ću ja sada s tim?

 

Darko Cvijetić (1968) je glumac, glumio od Dostojevskog do Beketa, režiser, pesnik, romanopisac, nagrađivan, prevođen; objavljuje u Zagrebu, Sarajevu, Beogradu. Po poslednjem romanu, a nagrađenom, je režirana predstava u Sarajevu. Otac Srbin iz Bosanske krajine, majka Hrvatica. Baba je Jevrejka, doselili su se još u devetnaestom veku: Čuješ li, moraš to pamtiti – Lvov, Židi, Czernovizt, Ternopil. Vodila ga u katoličku crkvu da sve upamti, iako su joj se njena deca podsmevala i probala da zabrane. Tako su se taložila porekla po Bosni i kada izbiju ratovi počinje višestruka tragedija. Što na podu spavaš je roman o ratu koji se ne da zaboraviti, a oni najneotporniji iako prežive, sebi oduzimaju takav život. Piščev brat, glavni junak, Boto je imao drugara koji je sebi bombu u ustima aktivirao. Sinu u Americi je dao njegovo ime. Pisac se pojavljuje kao lik u romanu sa imenom i prezimenom. Nema bitaka, vojskovođa, politika i razloga za ratovanje, ima ličnih tragedija; bilo gde da se ko našao, čovek je žrtva. Tako je opisana nesreća garnizona u Sarajevu gde se brat zatekao, sam se prijavio u vojsku kao drugi posle oca u dugoj istoriji porodice. Sve muškarce u kraju su pobile ustaše. A počeo rat i garnizon gađali Muslimani. Prve žrtve nisu bili Srbi. Bili su tamo skoro dečaci od osamnaest godina. Kad su ugovorom pušteni da se negde premeste, građani su ih ubijali i spaljivali. Ujak mu je bio u logoru, a Boto posle Sarajeva čuvao logor. Nema smisla nabrajati patnje, ima smisla pročitati roman. Kako je pisac čovek scene, to su situacije dramatične i spremne za dramu. Tako je izbegnut deo patetike. Roman je sa nizom pesničkih slika koje se pojavljuju kao refreni. Sam naslov je takav i kao svaki uspeli refren ponavljanjem dobija na novom i proširenom značenju. Snovi su važan deo poetike, mešaju se između živih i mrtvih i ne znamo uvek kome pripadaju. Očeva majka i majkin otac su umrli od svojih bolesti u 1995. i dok su se gubili nisu znali u kom su ratu: prizivali su davno ubijene u onom ratu i opraštali se od živih preteklih iz ovog rata. Tako je pisac postigao istorijski sled tragedije koja ne prestaje. Tu je i šekspirovska ljubavna tragedija. Boto će se zaljubiti u Muslimanku, Sarajku, a na kraju ubiti njenog brata.

 Darko Cvijetić

Zabeharava strah od nogu naviše. Pa preko očuju drhtiš pogledom na prvog do sebe.

Kad si mi rekao da gledam nebo svaki dan po minut…Kako je to lijepo. Ti si meni minut Bota.

...

Ja Botu u rat nisam htjela poslati. On je meni preslab, premajušan, kako da s osamnaest godina brani Jugoslaviju. Valjda je njega Jugoslavija morala čuvati.

Počeo je otac isprekidano da mi objašnjava da je u nama krv miješana u barutnom soku, da je lako zapaljiva i teška kao ugažena crna zemlja.

Rembrant je Noćnu stražu naslikao kao danji prizor…

 

Vesna Šejić