Skip to content. | Skip to navigation

Personal tools

Navigation

You are here: Home / ŠTA? / Dodela zahvalnice Istorijskog muzeja Srbije

Vest

19. 02. 2018. u 17:00h Beograd, Srbija

Dodela zahvalnice Istorijskog muzeja Srbije

Istorijski muzej Srbije dodelio je Rastku Šejiću, kao predstavniku Udruženja „Šta hoćeš“, zahvalnicu za poklon svih propagandnih materijala koje je kreativni tim Marketinga Studentskog protesta 1996/97 kreirao

Dodela zahvalnica Istorijskog muzeja Srbije by Sanja Veljković

U svečanoj atmosferi Izložbenog prostora Istorijskog muzeja Srbije na Trgu Nikole Pašića dodeljene su zahvalnice građanima koji su svojim prilozima različitih vrsta podržali Istorijski muzej Srbije. Visoko sveštenstvo, istaknuti umetnici, majstori zanatlije, sakupljači istorijske građe, istoričari i drugi naučnici bili su među onima koji su primili zahvalnice od muzeja.

Zahvalnica Istorijskog muzeja Srbije - dr Dušica Bojić, Rastko Šejić by Sanja VeljkovićU aprilu 2016. godine na poziv kustoskinje Ane Ćuk Dragomirović započeli su pregovori o poklonu artefakata, primeraka svih propagandnih materijala Studentskog protesta 1996-97, kao objedinjene nerasparčive kolekcije, čiju je proizvodnju predvodio Rastko Šejić, kao šef marketinga Studentskog protesta, a čiju su okosnicu činili članovi Udruženje „Šta hoćeš“. Nakon detaljnog pregleda građe Istorijskom muzeju Srbije je Ugovorom o poklonu februara 2017. Godine poklonjeno ukupno 38 artfakata sa detaljnim autorskim opisima i potpisima. Većina ih se nalazi u elektronskom obliku u sekciji sajta  Udruženja „Šta hoćeš“ - Studentski protest 1996./97.

Odlomak iz prepiske sa Istorijskim muzejom Srbije: „Napominjem da su svi štampani materijali nastali u periodu od 22 novembra 1996. do 13. januara 1997, kada je Propagandna služba protesta prestala sa radom. Svi materijali dizajnirani su i proizvedeni bez dinara živog novca u rukama tima, već isključivo zahvaljujući dobroj volji štampara, fotokopira i direktnih donatora.“

Zahvalnica IMUSDirektorka Istorijskog muzeja Srbije dr Dušica Bojić istakla je važnost donacije i zahvalnost na poklonjenim artefaktima, dok je Šejić izrazio radost što su umetnička dela nastala u izuzetnom revolucionarnom zanosu našla put do muzeja i nadu da će uskoro biti izložena javnosti u vidu izložbe.

Nakon ceremonije usledio je prigodan koktel i grupno razgledanje izvrsne postavke muzeja.