Skip to content. | Skip to navigation

Personal tools

Navigation

You are here: Home / ŠTA? / Dragucin povratak Bivšim stvarima

Vest

28. 11. 2017. u 22:00h Obrenovac, Srbija

Dragucin povratak Bivšim stvarima

Pesma „Poplava“ snimljena akustično na obali reke Kolubare prvi je video singl projekta „Bivše stvari“ zasnovanog na stvaralaštvu Dragana Babića Draguce, kantautora i književnika

Draguca Poplava Najava Portret SEDI

Na bujičnoj reci Kolubari koja ume da iznenadi poplavaom četiri muzičara različitih generacija izvode pesmu u najboljoj tradiciji protestnih i lirskih pesama šezdesetih godina, sa prizvucima kantrija. Tamo gde je nestala naša kantautorska scena u rascepu vremena, raspadu države i nastanku vladavine krajnje sebičnog materijalizma, u kome ozbiljna lirika „smara“, odatle ova pesma počinje. „Kao mašina za pranje krvi...“ peva autor dok javnost zapljuskuju zvuci krajnjih prostota, estetike bezdušne površnosti i vladavine melodrame. Da li nam nedostaje sadržaja?

Šira javnost pamti Dragucu kao lika iz kultnog filma „Tajvanska kanasta“ i njegov song „Dno“ koji je potcrtao temat filma. Nešto stariji pamte ga i kao akustičnog kantautora koji je nastupao sa Ljubom Ninkovićem, sa kojim je vodio i noćni program Radija 202, ali i kao autora songova za emisiju RTSa „Petkom u 22“. Nešto mlađi ga pamte kao scenaristu serije za decu „Moj ujak“, ali i kao autora nekoliko knjiga za decu i mlade koje su imale veliki uspeh, od kojih je poslednja „Ribolike priče i pribor“ ugledala svetlost dana zahvaljujući izdavaču Kretivni centar na Sajmu knjiga ove godine. Ali već godinama nije se pojavio na muzičkoj sceni.

Dragan Babić Draguca, Sergej Sokolov, Natalija Lazić, Nebojša Ristić snimio Časlav Petrović

Projekat simboličnog naziva „Bivše stvari“, po jednoj od pesama ovoga kantautora, zasnovan je na ideji intergeneracijske saradnje i solidarnosti u umetnosti. Jer je muzička scena, ili upravo šire kulturna, izgubila upravo tu osnovnu vrlinu – da su stariji tu da pomognu mladima i obrnuto. Možda je to posledica ivice preživljavanja, ali je to tanko opravdanje za sve generacije. Udruženje „Šta hoćeš“ je u ovom projektu dovelo u interakciju sa jednim od veterana naše muzičke scene mlade muzičare i pevače različitih žanrova. Snimljeno je nekoliko Dragucinih pesama akustično i uživo koje će u idućem periodu biti predstavljene javnosti. Projekat je u okviru programa malih projekata podržalo Ministarstvo omladine i sporta preko resurs Centra za građansko delovanje iz Obrenovca.
Po rečima Dragana Babića: „Iznenađujuće blesavo sjajna plovidba.  Prvo iznenađenje je reakcija ovih mladih ljudi, muzičara, na moje pesme, izgleda da im se dopalo, da razumeju emociju koju nose. Svi su uneli nešto novo, i sam sam čuo pesme kao sveže i drugačije zahvaljujući njima, pored ovoga moga puknutog glasa na koji nikako da se naviknem. Posebno bih istakao doprinos Vlade Lešića, muzičkog producenta čiji sluh i shvatanje muzike je nekako zaokružilo na moje zadovoljstvo zvuk pesama. Onda je tu bila filmska ekipa opet sastavljena od pravih vukova, ljudi koji kreiraju u hodu i na dah, ali sa jasnom vizijom celine i organizacijom. Drago mi je da sam opet uzeo gitaru u ruke.“

Dragan Babić Draguca, pesma Poplava, portret snimio Časlav Petrović

 

 

Pesma "Poplava" snimljena je uživo na obali reke Kolubare, a izveli su je:
- Dragan Babić Draguca - autor, vokal, gitara;
- Sergej Sokolov - gitara;
- Natalija Lazić - prateći vokal;
- Nebojša Ristić - bas gitara.
Tekst i muzika: Dragan Babić
Aranžman: Vladimir Lešić i Sergej Sokolov
Dizajn zvuka: Vladimir Lešić
Direktor fotografije, koloring: Časlav Petrović
Snimatelj: Marko Ristić
Dizajn grafike: Zoran Mujbegović
Reditelj, montažer: Rastko Šejić