Skip to content. | Skip to navigation

Personal tools

Navigation

You are here: Home / ŠTA? / Izložba „Na veslu priča“ otvara se u DKCB

Vest

30. 10. 2018. u 17:00h Beograd, Srbija

Izložba „Na veslu priča“ otvara se u DKCB

U Galeriji Dečjeg kulturnog centra Beograda u sredu 31. 10. 2018. u 19 časova otvara se multimedijalna izložba posvećena TV seriji “Na veslu priča”

Izložba Na veslu priča BG - baner

TV serija „Na veslu priča“ prerasla je iz eksperimenta za šest godina u ozbiljnu kinematografsku antologiju srpske književnosti od 62 epizode, angažujući veliki broj autora različitih generacija u 10 lokalnih sredina, književnih scena zemlje bogate nevidljivim duhom. Autori serije u ruke nekih od literarno najtalentovanijih stvaraoca stavljaju veslo da upravljaju tim minijaturnim svetom na vodi dok pričaju svoje originalne kratke priče posvećene prirodi. I gledaoci javnog servisa mogu da vide, čuju i osete atmosferu naše prirode, njenu originalnost i vekovnu vrednost. Redak usud spajanja lepota duha i prirode.

U Galeriji Dečjeg kulturnog centra, Takovska 8, u sredu, 31. 10. 2018. u 19 časova otvara se multimedijalna izložba posvećena seriji “Na veslu priča” gde će se, pored autora, obratiti: Aleksandar Gajović, državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja, koje je podržalo projekat "Na veslu priča"; profesor dr Mileta Prodanović, književnik i slikar, rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu, učesnik u seriji "Na veslu priča"; Miroslav Jeremić, fotograf prirode i snimatelj; i predstavnik javnog servisa RTS.

Izložba Na veslu priča BG - poster

Izložba se sastoji iz 80 umetničkih fotografija pejzaža i detalja prirode koje je fotografisao direktor fotografije Časlav Petrović u gradovima i na vodama gde je snimana serija, 8 postera koje je dizajnirao akademski slikar Zoran Mujbegović za mini cikluse po gradovima, svih epizoda serijala koje će se vrteti na četiri LCD monitora sa slušalicama za individualno gledanje, i originalne muzike koju je za seriju komponovao Vladimir Lešić.

Časlav Petrović by Rastko Šejić

Po rečima Časlava Petrovića, autora fotografija: „Nije ovo bilo lako snimanje, da je lako, ne bi nama dopalo. Čamci uzani, tesni, klate se, uskladiti sliku i njene planove, ustajati ranom zorom da bi se uhvatila neka jutarnja magla, čekati zalazak sunca...s druge strane, bilo je zanimljivo, lepo i korisno. Ono što je meni bilo zanimljivo na svim ovim snimanjima i mestima u prirodi je osećaj da ne verujem da ću ikada više uspeti da dođem na ta mesta. Trudio sam se da ih obiđem, pogledam sa svih strana, da pronađem sve važne detalje. Vilini konjici na Mlavi, bube-hodači na Peskari Čepel, stanovnici rezervata Solila, korenje drveća, listovi, ribe koje iskaču, ptice koje nadleću, lišće koje okružuje vode, i njegove promene po godišnjim dobima, pokušao sam da uhvatim te neponovljive detalje.“

Izložba će biti otvorena do 16. 11. 2018, a u njenom toku biće organizaovani edukativni programi (autorsko vođenje, projekcije, razgovor sa autorima) za beogradske učenike.

Vilin konjic by Časlav Petrović