Skip to content. | Skip to navigation

Personal tools

Navigation

You are here: Home / ŠTA? / Mišljenje nove srpske dijaspore

Vest

09. 05. 2018. u 11:00h Beograd, Srbija

Mišljenje nove srpske dijaspore

„Odliv mozgova“, nova dokumentarna serija u produkciji Udruženja „Šta hoćeš“, započinje emitovanje na programima javnog servisa RTS od 16. maja 2018. (RTS Svet, 21:10, RTS3 21. 5. u 20:00)

TV serija Odliv mozgova poster 1

TV serija „Odliv mozgova“ od premijernih 14 polusatnih epizoda donosi dubinske intevjue sa nekima od uspešnih pojedinaca nove srpske dijaspore, ilustrovanih njihovim pojedinačnim profesionalnih uspesima i atmosferom gradova i država u kojima žive. Šta misle, čemu se nadaju? Kakva je scena kojom stupaju, kakvu su scenu ostavili? Šta je razlika u načinu mišljenja, života, školovanja, posla? Na kom jeziku misle, na kom sanjaju?

U prvoj sezoni dokumentarne serije „Odliv mozgova“ u produkciji Udruženja „Šta hoćeš“ koju je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja i Uprava za saradnju sa dijasporom Ministarstva spoljnih poslova naša javnost dobija priliku da upozna arhitektkinju koja je projektovala čitave gradove u Kini, ekonomistu - menadžera odeljenja za kontrolu rizika „Ameriken Ekspresa“ za celu Evropu, pevačicu bogatog iskustva koja je sada na svetskoj turneji sa Hoze Felisijanom, naučnika u istraživačkom centru Majkrosofta, interkulturalistkinju koja obrazuje vrhunske političare i biznismene EU, arhitektu koji je preko profesure u Indiji stigao do multinacionala koji projektuje osvetljenje najvećih svetskih građevina, političku filozofkinju koja kreativno prati krizu ideologije Evrope, inženjera rešenja u kompaniji „Epl“ koji je i vlasnik muzičke produkcije za zapadnoafričku muziku, arhitektu, književnika i prevodioca koji je preveo „Na Drini ćupriju“ na portuglaski, umetnicu koja pravi performanse za grad London, programera i preduzetnika koji je postavio prvu internet mrežu u Srbiji, a danas je u srcu poleta IT industrije Izraela, alternativnu umetnicu koja drži izdavačku kuću za stripove u Belgiji, vajarku čiji radovi krase javne površine u Torontu.

TV serija Odliv mozgova poster 2, design: Zoran Mujbegović 

Kovanica odliv mozgova (ENG: brain drain) definiše gubitak zemlje odlaskom naučnika, istraživača, inženjera, kulturnih radnika i drugih visokokvalifikovanih građana, i prvi put je upotrebljena 1970ih u opisu egzodusa britanskih naučnika u SAD. Zbog ratova, međunarodne izolacije, ekonomske krize i društvenih potresa u Srbiji tokom devedesetih godina prošlog i u prvoj deceniji 21. veka, došlo je do velikog talasa migracije ljudi sa visokim kvalifikacijama, velikim potencijalom i izuzetnim sposobnostima. Po podacima Svetskog ekonomskog foruma za 2017/18 Srbija je na nezavidnom 134. mestu, od 137 država, po kapacitetu da zadrži svoje talenovane mlade ljude. OECD 2011. navodi da je iz Srbije u zemlje OECD-a imigriralo 562.000 ljudi, od čega 61.000 visokoobrazovanih kadrova.

 

Po rečima autora koncepta i reditelja serije, Rastka Šejića: „Ako su mediji ogledalo društva, nova srpska dijaspora ne postoji u tom odrazu. To je i generacijska stvar, intelektualci koji su napustili zemlju se upravo sada nalaze u naponu svoje snage i karijernog uspeha, a mi nemamo toliko talenata da smemo da budemo toliko zaboravni. Ako ikada planiramo da postanemo društvo znanja, moramo pokušati da do tog znanja dođemo, i možda imamo „vezu“, bar se na ovaj način trudimo da je uspostavimo, za početak da se čuje glas.“

Reditelj, autor: Rastko Šejić; kompozitor: Vladimir Lešić; direktor fotografije: Časlav Petrović; asistent kamere: Milan Džodić; dizajner: Zoran Mujbegović; narator: Aleksandar Novaković; intro animacija: Kosta Milovanović, Miroslav Spajić

Podrška seriji: Ministarstvo kulture i informisanja i Uprava za saradnju sa dijasporom Ministarstva spoljnih poslova

Produkcija: Udruženje „Šta hoćeš“ 2018.

PROMOCIJA SERIJE U MAGAZINU SRBIJA NA VEZI 9. 5. 2018.

NAJAVA SERIJE NA SAJTU RTS

BALKAN MAGAZIN: MIŠLJENJE NOVE SRPSKE DIJASPORE

RADIO BEOGRAD 1: UHVATI DAN (OD 2:40:50)