Skip to content. | Skip to navigation

Personal tools

Navigation

You are here: Home / ŠTA? / Nikola Malović - Galeb koji se smeje (roman)

Čitaj

29. 05. 2021. u 19:55h Beograd, Srbija

Nikola Malović - Galeb koji se smeje (roman)

Malović N., Galeb koji se smeje, Knjiga komerc, Beograd, 2019.

Nikola Malović – Galeb koji se smeje (ilustracija)

 

Mi smo jedni od najstarijih galebova u Kotoru gradu. Pamtimo Namenjiće.

Umjesto da nas turisti doživljavaju kao gospodare neba, kao najveće mediteranske ptice, turisti nas sve češće snimaju kao urbane pacove koji gladni jedu čak i strvine.

Galeb Simon: Mislim da je grad Kotor prodao dušu vragu za sardelu.

 

Nekada u vreme hipi pokreta roman, svetski megahit, Galeb Džonatan Livingston (Ričard Bah) galeb je bio, svojim avanturističkim letovima van pravila jata metafora želje za slobodom. Danas u romanu Galeb koji se smeje galeb Simon je snažna ptica koja mora da se bori za opstanak i dostojanstvo svoje vrste ugrožene od turista i Agencije za razvoj koja bi svuda na obali gde je njihovo stanište da postavi hotele za najskuplje turiste. Kruzeri i ostala flotila brodova prlja najčistije more Boke Kotorske - najljepšeg zaliva na svijetu. Roman je basna, ljubavna priča galeba Simona, radoznalog, snažnog, duhovitog, i Ane, kotorske galeb – princeze. Istorijski udžbenik o najznačajnijim pomorcima kojima su galebovi bili na ramenu i savetnici, čak i posada u obilasku oko sveta. Rečnik lokalizama koji čine lepotu jezika. Putopis gde su opisane izuzetnosti zaliva. Intelektualna biografija, kao i reklama pisca i njegove izdavačke kuće, pa i knjižare. Slikovnica sa fotografijama ostrva Mamule i ostalih lepih mesta u Boki koje poseduju galebovi. Roman počinje na Mamuli i kako je namenjen deci, to imamo i negativnog junaka: crnokljuni Bruno, stari galeb koji se prodao za svakodnevnu porciju ribe, a agencija mu je dotura dronom. On osniva svoju vojsku od lenjih mladih galebova spremnih na zločinačke akcije. Na kraju će Simon morati da se odseli sa Anom i dva sine u Herceg Novi koji se još nije prodao, i pisac se nada da i neće, i ovim romanom se pored ostalog bori za to, kao i za Boku ističući njenu lepotu, istorijski značaj, slavne ljude. Roman se završava bajkovito, galebovi preuzimaju ulogu pismonoša i nosioca malih pošiljki u zamenu za ribu, da bi zamenili dronove koji odasvud neprijateljski snimaju. Basna je alegorija, galebovi su obrazovani, lako se organizuju, Simon tokom dela priča viceve koji su deci prilagođeni. Tako podnaslov za decu i odrasle ispunjava svoju funkciju.

 Nikola Malović portret

Galebovi su jedine ptice na planeti Zemlji koji znaju da iz ulovljene ribe uzmu samo vodu, a da zanemare njenu so.

Galebovi su riječ vijađ pozajmili od pomoraca iz Boke Kotorske. Za pomorca je vijađ bio put brodom od luke do luke.

Boka je fjord, a to je kad se iznad mora uzdignu uvis planine od hiljadu metara, i više.

Bruno je jeo kilogram ribe sam, a onda je kvarat, ili 250 grama, davao svojim galebovima –poslušnicima.

Nikola Malović se zadržao u crkvi, gdje je dugo pričao jer je bio slušan.

Galeb Simon je visok šezdeset centimetara, težak kilogram i po, i sa rasponom krila od metar i četrdeset pet.

Galeb-dostavljač može i da popriča sa nekim starim kapetanom kome dostavlja „Postanak i razvitak trgovačke mornarice u Boki Kotorskoj“ don Nike Lukovića, jer galeb je Bokelj.

 

Vesna Šejić