Skip to content. | Skip to navigation

Personal tools

Navigation

You are here: Home / ŠTA? / Premijera „ArheologIja: Metalla Tricornensia“ na Međunarodnoj smotri arheološkog filma

Vest

19. 03. 2018. u 17:00h Beograd, Srbija

Premijera „ArheologIja: Metalla Tricornensia“ na Međunarodnoj smotri arheološkog filma

Premijera dokumentarnog filma „ArheologIja: Metalla Tricornensia“ održaće se u čevrtak, 22. marta 2018. godine u Jugoslovenskoj kinoteci na otvaranju 19. Međunarodne smotre areološkog filma, koja počinje u 19 časova.

Otkrivena grobnica iz 4. veka na Kosmaju

Ispoštena zemlja na Kosmaju, posledica rimske eksploatacije rude srebra - snimio Časlav PetrovićPo devetnaesti put se u Beogradu u organizaciji Narodnog muzeja u Beogradu odvija Međunarodna smotra arheološkog filma uz podršku Ministarstva kulture i informisanja. U zvaničnom programu koji se odvija od 22. do 29. marta u Jugoslovenskoj kinoteci biće prikazano čak 39 filmova, od čega većina strane produkcije (Program smotre). Premijerno će na svečanom otvaranju smotre u četvrtak 22. marta u 19 časova biti prikazan i domaći dokumentarni film „ArheologIja: Metalla Tricornensia“ u produkciji Udruženja „Šta hoćeš“, nastao u saradnji sa Narodnim muzejom u Beogradu i Srpskim arheološkim društvom. Film se bavi tokom istraživanja arheološkog nalazišta na Kosmaju, putem naučnog saznanja koji vodi od rekognosciranja do otkrića i iskopavanja grobnice iz 4. veka.

Dr Adam Crnobrnja na snimanju filma Arheologija: Metalla Tricornensia - snimio Časlav PetrovićPo rečima dr Adama Crnobrnje, aktera, istraživača i jednog od autora filma: „Čast mi je da se iz publike preselim na veliko platno na ovoj prestižnoj smotri koju organizuje moj matični muzej. Dvogodišnji arheološki rad sa prisustvom filmske ekipe pokazao se kao vredan izazov. Osnovna teza da bez poštovanja i poznavanja prošlosti nema smisla planirati budućnost je ovim filmom dokazana. Radujem se nastavku rada na projektu ArheologIja i uključenju većeg broja mojih kolega.“

Konferencija za štampu povodom 19. međunarodne smotre arheološkog filma u Jugoslovenskoj kinoteci - snimio Časlav PetrovićReditelj Rastko Šejić o prvom od filmova u serijalu ArheologIja ima sledeći stav: „U vremenu u kome živimo ekskluzivno je postalo skaredno, od laka za kosu predsednika supersile do sadržaja kreveta starlete. Mi smo imali pravu ekskluzivu, mogućnost da pratimo rad naučnika, da se pentramo uz kosine Kosmaja, zavlačimo u rimska rudarska okna, probijamo kroz zarasle ostatke utvrđenja, stupamo po nekada verskim objektima, prisustvujemo iskopavanju i otkriću grobnice iz 4. veka, razumemo sve izazove i faze rada arheologa. Nadamo se da će publika osetiti tu radost zadovoljenja radoznalosti istraživača i prisustvovati ekskluzivnoj premijeri filma u Jugoslovenskoj kinoteci.“


Sadržaj filma

Rekognosciranje terena jedna je od osnovnih aktivnosti arheologa. Na obroncima Kosmaja bilo je središte rudarskog basena koji se zvao Metalla Tricornensia. Tu gde teče rečica Pruten. Kopano je srebro. Vrvelo je od života. Različitih nacija. Utvrđenje rimske vojske. Naselje Demessus. Građevina sa rotondom i divnim mozaicima. Padine prekrivene crvenkasto-crnom troskom i šljakom, poput površine Marsa. Zarasla okna. Drveće i šiblje koje je prekrilo korake prošlosti. I naučno saznanje koje budi maštu. Živa reč naučnika čija kamuflažna uniforma odgovara šumi, zahtevu terena. Ili neophodnosti borbe za struku, za mogućnost rada?

Arheološka iskopina. Otkriće! Jedna grobnica iz 4. veka. Napravljena od ostataka drugih grobnica i građevina. Kosti. Dokaz dokaza. Jedna mistrija. Arheologija arheologije. Naš odnos prema prošlosti. Lično je. Arheolog i ja.

Poster filma ArheologIja: MetallaTricornensia - dizajn Zoran Mujbegović

Dokumentari film „ArheologIja: Metalla Tricornensia“ (24:46) vodi vas na Kosmaj, gde je rimsko carstvo crplo rudu srebra. Kroz tvrđavu kohorte. Nad antičkim Demessus-om. Na mesto susreta naroda. U hram koji je bio i crkva. U grobnice. Na pustopolja ispoštenog bogatstva. Na ruševine svesti o važnosti prošlosti.

„Ako se tako odnosimo prema prošlosti, šta očekujemo od budućnosti?“ – citat iz filma dr Adam Crnobrnja

Trajanje: 24:46

Deo ekipe filma ArheologIja: Metalla Tricornensia na Kosmaju - snimio Časlav Petrović

Reditelj: Rastko Šejić; arheolog: dr Adam Crnobrnja; direktor fotografije: Časlav Petrović; kompozitor, dizajner zvuka: Vladimir Lešić; dizajner: Zoran Mujbegović
Film realizovan u saradnji sa Narodnim muzejom u Beogradu i Srpskim arheološkim društvom.

 

 

 

Logo ArheologIja crno beli - dizajn Zoran Mujbegović