Skip to content. | Skip to navigation

Personal tools

Navigation

You are here: Home / ŠTA? / Promocija serije „Boka pomorska“ pred Bokeljima

Vest

10. 11. 2022. u 19:00h Beograd, Srbija

Promocija serije „Boka pomorska“ pred Bokeljima

U Herceg Novom (12. 11.), Tivtu (13. 11.) i Kotoru (14. 11.) održaće se promocija serije o slavnoj istoriji Boke Kotorske i pretpremijerne projekcije pojedinih epizoda

Boka pomorska Promocija 3 postera

Dokumentarna serija „Boka pomorska“ koja se trenutno premijerno emituje na nacionalnom javnom servisu Radio-televiziji Crne Gore, biće tokom predstojećeg vikenda bliže predstavljena publici u tri grada Boke Kotorske. Promocije će se održati u Herceg Novom, u subotu, 12. novembra u Dvorani „Park“ sa početkom u 19 časova, u Tivtu u nedjelju 13. novembra u Muzeju i galeriji Tivat u 19 sati, te u Kotoru, u ponedjeljak, 14. novembra, u Kinu „Boka“ sa početkom u 18.30 časova.

Ovom prilikom publika će moći da pretpremijerno pogleda i po jednu epizodu serije koja još nije prikazana na RTCG, a tematski je vezana za dotične gradove. U Herceg Novom će tako biti prikazana epizoda o admiralu Marku Vojnoviću (1750-1807), u Tivtu o kapetanu Iliji Damjanoviću (1868-1953), a u Kotoru epizoda posvećena kapetanu Milošu Vukasoviću (1842-1908). Na promocijama će govoriti i članovi autorskog tima serije „Boka Pomorska“: autor koncepta, koscenarista i reditelj Rastko Šejić, scenarista i voditelj Siniša Luković i izvršni producent Željko Komnenović.

Poster serije Boka pomorska SOCIAL

Dokumentarna TV serija „Boka pomorska“ u produkciji NVO Matica Boke iz Tivta i Udruženja „Šta hoćeš“ iz Beograda, sadrži jedanaest 45-minutnih epizoda posvećenih nekima od najznamenitijih pomoraca, brodovlasnika, pomorskih ratnika ili pomorskih preduzetnika, rodom ili djelom iz Boke. „Boka Pomorska“ kroz storije o sudbinama i karijerama ukupno 12 ovih proslavljenih ličnosti, koje su presudno uticale na tokove svjetske istorije, gledaoca vodi na uzbudljiv, dinamičan i interesantnan put kroz bokeške muzeje, arhive, mjesta istorijskih dešavanja, kroz duhovnu i prirodnu zaostavštinu Boke Kotorske. Putem sačuvanih starih dokumenata, slika, karti, fotografija i raznih artefakata, serija priča o dijelu prebogate pomorske baštine jedinog fjorda na Mediteranu. O istoriji svjedoči više od 50 relevantnih sagovornika – od istoričara, arheologa, muzejskih eksperata, književnika, istoričara umjetnosti, sveštenika, etnologa, samih pomoraca ili potomaka nekih od slavnih bokeljskih kapetana. Sve to bilježi i spektakularno kadriranje kinematografskog snimateljskog tria pod palicom veterana Časlava Petrovića, te direktora fotografije Aleksandra Kalezića i Marka Ristića. U modernom dizajnerskom ruhu, djelu akademskog slikara Zorana Mujbegovića sa Bjelila, uz animiranu kompjuterski generisanu info-grafiku, obilje arhivske građe i ilustracija iz prošlih vremena dobija pitkost i simbolizam svojstvenu internet generaciji. Autorska posebno komponovana muzika Vladimira Lešića cjelokupnom djelu zadaje ritam. U izradi serije ostvarena je saradnja sa brojnim institucijama koje se bave čuvanjem baštine pomorske istorije u zemlji i svijetu, uključujući Pomorski muzej Argentine, Istorijski arhiv Trsta, Pomorski muzej „Sergej Mašera“ Piran i mnogim drugima. Serija donosi do sada neviđen prikaz nekih od najupečatljivih i naznačajnijih ličnosti iz istorije pomorstva Boke u periodu od sredine 17. do kraja 20.vijeka.

„Izuzetno sam srećan što ćemo „Boku pomorsku“ u neposrednom kontaktu, na promocijama u Herceg Novom, Tivtu i Kotoru, moći da predstavimo mojim sumještanima u Boki – ljudima koji neposredno baštine tematiku ove serije i koji nesumnjivo, najbolje i poznaju ono što smo mi nastojali da prenesemo u televizijski format. Sud i utisci ove publike su meni, kao jednom od autora serije, i najrelevantniji, te stoga sa nestrpljenjem i radošću očekujem ove naše susrete sa javnošću u tri bokeška grada.“- istakao je scenarista i voditelj serije, novinar i publicista iz Tivta, Siniša Luković.

Siniša Luković by Marko Ristić

„Generacije Bokelja živele se s morem i od mora, i izgradile su globalno poznatu pomorsku tradiciju, pa je pre svega velika čast dobiti priliku da se bavimo ovom temom. Veliki broj sagovornika, vrhunskih intelektualaca današnje Boke, je bio presudan da dobijemo dinamičnu i živu kinematografsku formu. Televizija je medij koji osim piplmetara nema feedback, pa je uvek radost svoja dela predstaviti pred publikom uživo, posebno kada je čine potomci onih slavnih pomoraca rad koji su izgradili lepotu gradova pomorske Boke Kotorske.“ - naglasio je reditelj serije Rastko Šejić iz Udruženja „Šta hoćeš“.

Serija „Boka pomorska“ emituje se premijerno počev 6.novembra, jednom nedjeljno na Drugom programu RTCG-a, sa reprizama na satelitskom kanalu javnog servisa.

Autor koncepta, reditelj: Rastko Šejić; scenarista, novinar: Siniša Luković; izvršni producent: Željko Komnenović; kompozitor: Vladimir Lešić; kinematografi: Časlav Petrović, Aleksandar Kalezić, Marko Ristić; dizajner: Zoran Mujbegović; spiker: Aleksandar Novaković

Produkcija: Matica Boke i Šta hoćeš, 2022.