Skip to content. | Skip to navigation

Personal tools

Navigation

You are here: Home / KAKO I KADA? / Izložba "Brdo nesklada"
01. 12. 1994. - 30. 05. 1995.
Beograd, Priština, Subotica, Srbija

Izložba "Brdo nesklada"

“Brdo nesklada” je antiratna izložba kolažno obrađenih fotografija iz privatnih foto albuma različitih naroda bivše Jugoslavije u kartonskim ramovima Dušice Knežević o zajedničkoj “srećnoj“ prošlosti. Tokom 1995. godine održana je u Beogradu, Subotici i Prištini.

Naslovna strana kataloga "Brdo nesklada"

Poster "Brdo nesklada"Najlepše amaterske fotografije iz porodičnih foto albuma iz Tuzle, Zagreba, Beograda, Subotice i Prištine sakupljene su na konferenciji mladih iz ex-YU održanoj u Murcštegu u Austriji u periodu od 11. do 18. decembra 1994. Pretvorene su u slike pomoću fotokopir mašine, malaza i nekih boja. Ideja je pokazati tradiciju i bliskost urbanog života i kulture u svim ovim gradovima. Tokom rada, pored svega lepog što je taj bivši zajednički život sadržao, iz fotografija su istrčali i svi razlozi zbog kojih je rat počeo, sav mrak. Sve smo samo potcrtali. Naša prijateljica Dušica Knežević je svojim kartonskim ramovima dovršila i oplemenila našu priču o neskladu.

Izložba se održala u:

  • Beogradu u Srećnoj galeriji SKC 20. - 27. januara 1995.
  • Prištini u Univerzitetskoj galeriji 1. - 21. aprila 1995.
  • Subotici u YU fest kafeu (foajeu zgrade pozorišta na centralnom trgu) 1. - 30. maja 1995.


Fotokopir mašina: Rastko Šejić; makaze i neke boje: Nikola Cakić; kartonski ramovi: Dušica Knežević; muzički prijatelj: Petar Janjatović; dizajn i prelom štampanog materijala: Gojko Gelev; producent: Radio B92; pomogli: Norveška narodna pomoć i Fond za otvoreno društvo. Veliko HVALA na podršci: Darka Radosavljević, Avala Ada, Line of Design, CEP, SKC, Peđa Š.

 Subscribe to me on YouTube

Instagram LOGO

 

Logo Čini DOBRO - design: Zoran Mujbegović, title: Rastko Šejić

Hardwired magazine

 

Mulj.net - magazin popularne kulture