Skip to content. | Skip to navigation

Personal tools

Navigation

You are here: Home / KAKO I KADA? / Obrenovac - scenario za katastrofu
01. 07. 2001. - 02. 12. 2002.
Obrenovac, Srbija

Obrenovac - scenario za katastrofu

Dokumentarni film "Obrenovac - scenario za katastrofu" u produkciji Udruženja "Šta hoćeš" bavi se trajnim posledicama po ekosistem koje donosi dugoročna izloženost zagađenju termoenergetskog kompleksa TENT u Obrenovcu. Premijerno je emitovan na Drugom programu RTS 2. decembra 2002. u 21.30.

4 frejma "Obrenovac - scenario za katastrofu"

Nakon šezdeset godina istorije pod sloganom "Lošije danas za bolje sutra", besomučne zloupotrebe prirodnih resursa, ratova, diktature, izolacije, bede, bombardovanja, broj crnih tačaka u Srbiji, potencijalnih regionalnih zagađivača, pokazuje da ni sutrašnjica ne deluje baš ružičasto. Tranzicija i evropske integracije nameću čitavom potkontinentu visoke standarde o očuvanju životne sredine u vidu strogo poštovanih zakona. Dok se ova oblast pravno ne reguliše, proces stvaranja ekološke svesti mora krenuti od razotkrivanja ekološke istine.

"Obrenovac – scenario za katastrofu" je ekološki dokumentarni film koji detaljno razotkriva katastrofičnu istinu o dugogodišnjem uništavanju ekosistema izazvanog neodgovornim radom termo – energetskog kompleksa Termoelektrana Nikola Tesla A i B (TENT A i B) u Obrenovcu. Scenario za katastrofu je: povećanja bolesti - razni oblici astme i bronhitisa, teški oblici alergijskih oboljenja, leukemije i raka; raznošenje pepela sa 800 hektara deponija pepela; nefunkcionalnost elektrofiltera; zagađivanje podzemnih i nadzemnih voda; opasnost od izlivanja deponije pepela u Savu i na poljoprivredna dobra… Istinu o mračnim rezultatima nebrige o životnoj sredini, po prvi put javno objašnjavaju radnici i rukovodstvo TENTa, od komunističkog režima prokuženi ekološki stručnjaci, aktivisti ekoloških nevladinih organizacija, doktori koji se bave posledicama zagađenja i direktno ugroženi građani Obrenovca. Ko će da preživi Obrenovac?

Film je promovisan na obrenovačkoj premijeri 19. 6. 2002, na kojoj je došlo i do žučne rasprave o odnosu novog režima prema životnoj sredini.

Dokumentarni film "Obrenovac - scenario za katastrofu" prikazan je 2002. godine u zvaničnoj konkurenciji Međunarodnog festivala ekološkog, sportskog i turističkog filma (MEFEST) na Zlatiboru i u zvaničnoj konkurenciji Internacionalngo TV festivala u Baru.

Trajanje filma: prvobitno 54 minuta, za emitovanje na RTS skraćeno na 28 minuta

Scenario, kamera i režija: Aleksandar Jovanović i Rastko Šejić

Grafički dizajn i crteži: Kosta Milovanović

Animacija: Miroslav Spajić

Organizator: Aleksandar Popović

Film pomogli Eko fond SO Obrenovac i DTV.

 Subscribe to me on YouTube

Instagram LOGO

 

Logo Čini DOBRO - design: Zoran Mujbegović, title: Rastko Šejić

Hardwired magazine

 

Mulj.net - magazin popularne kulture